najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Najnovija medicinska dostignuća

Napredak u medicini iz godine u godinu donosi nova otkrića i poboljšanja u lečenju mnogih bolesti i tegoba. Navodimo primer Klinike u Klivlendu (Amerika) gde eksperti svake godine zasedaju u cilju sprovođenja novina u lečenju određenih bolesti ili tegoba, kao i u nabavci novih uređaja ili opreme. Taj komitet svake godine istakne 10 najvažnijih promena na svojoj klinici.

Prateći tehnološke i naučne novine u svetu, komitet Klivlendske klinike pravi listu prioritetnih promena i obaveštava na vreme sve svoje pacijente o tome kako će te promene, prema njihovoj proceni, uticati na dalje lečenje.

Izdvajamo neke od interesantnih novina:

1. Neurovaskularni stent retriver

To je uređaj za uklanjanje ugrušaka u krvi koji se najčešće sa uspehom koristi kod moždanog udara. Uređaj u mnogim slučajevima bolje uklanja ugruške nego lekovi.

2. Daljinski monitor

Aplikacija pomoću koje ćete na vašem pametnom telefonu dobijati poruke sa podsetnikom za uzimanje leka ili vežbe koje treba uraditi, kao i za praćenje nivoa stresa ili šećera u krvi. Podaci će se automatski slati vašem lekaru i na taj način će lekar imati uvid u vaše zdravstveno stanje u svako doba dana.

3. Kontrola veštačkih udova

Nova mašina koja samo po razmišljanju pacijenta može pomoći u pokretanju paralisanih udova. To se najčešće odnosi na pacijente sa povredama u saobraćajnim nesrećama ili nekim drugim povredama.

4. Analiza raka pomoću proteina

Uzimanje proteina koje luči tumor, kao i specifičnih antigena iz prostate, može pomoći u boljoj analizi tumora u pogledu osetljivosti i razvoja u organizmu, a samim tim i za intervenciju nad njim.

5. Tesrtiranje DNK ćelije fetusa

To je test krvi fetusa koji se radi u desetoj nedelji trudnoće i koji može ukazati na eventualne abnormalnosti buduće bebe poput Daunovog sindroma ili nekog drugog problema. Ova tehnologija je komplikovana i ne ukazuje baš na sve probleme, već na mogućnosti da će beba imati zdravstvene probleme, što najviše zavisi od majke.

6. Testiranje gena pomoću CRISPR

CRISPR je nova tehnologija za precizno određivanje gena. Očekuje se bolje razumevanje mnogih kliničkih bolesti i njihova veza sa prethodnim i budućim generacijama u porodici.

7. Genonska klinička trijaža

Ispitivanja su u planu, a pacijenti se neće grupisati samo po genima već i po polu, godinama i vrsti bolesti, kako bi se uvidelo koji su lekovi ili tretmani za njih najefikasniji. Ovo je ujedno i cilj personalizovane medicine.

8. Metode prevencije velikih epidemija (vakcine)

Te metode podrazumevaju nabavku vakcina za opasne epidemije poput ebole. Trenutno nema odobrene vakcine za ebolu, ali najnovija testiranja pokazuju obećavajuću vakcinu testiranu na 4000 osoba koje su bile izložene virusu. Uspešnost je bila 100% nakon 10 dana vakcinisanja. Vakcina je razvijena za 12 meseci od pojave epidemije, što je u slučaju ebole dosta brzo.

Komitet Klivlendske klinike na kraju saopštava da se nada da će ove promene mnogima verovatno promeniti život nabolje.

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike