Neželjene malje

Ljudi imaju dve vrste dlaka: fine i meke koje pokrivaju veći deo tela i pomažu u održavanju telesne temperature i tamnije, grublje dlake – na glavi, genitalijama i ispod pazuha, koje pomažu u zaštiti osetljivih površina.
Jedina mesta na našem telu koja nemaju dlake jesu dlanovi, tabani i usne.
Čupanje pincetom
Kada koristite pincetu, trebalo bi da imate na umu da obrve sporije rastu od drugih dlaka. Pošto ih ima toliko mnogo, možda izgleda da obrve lako i brzo rastu, ali to nije tačno.
Zato pincetom rukujte pažljivo kako ne biste iščupali dlake koje niste nameravali, jer svaka dlaka pojedinačno zahteva do nedelju dana da ponovo izraste. U bilo kom trenutku, veći broj vaših dlaka na obrvama je u fazi mirovanja ciklusa rasta. Ove dlake provedu oko tri puta više vremena u ovoj fazi nego dlake na glavi.
Brijanje
Brijanje tupi kraj svake dlake koja obično ima konusni završetak, što može da učini da površina oko dlake izgleda tamnije i deluje grublje kada dlaka ponovo poraste. Ipak, to je iluzija, jer je to ista vrsta dlake koju ste imali pre nego što ste je obrijali.
Kako sprečiti urasle dlake usled brijanja?
Mala ispupčenja na predelu kože koja je prethodno obrijana obično nastaju zbog uraslih dlačica. Krivac za to je osetljiva koža koja se često brije, kao brada kod muškaraca ili bikini zona kod žena.
Piling pomaže da uklonite gornji sloj mrtve kože i omogućava da dlaka lakše izraste. A da biste sprečili urasle dlačice, koristite hidratantnu kremu ili gel za brijanje, često menjajte brijače i brijanje vršite u smeru rasta dlake.
Da li je bezbedno da se depiliraju neželjene dlake oko bradavica?
Stručnjaci upozoravaju da ne bi trebalo depilirati bradavice, kao i površine oko genitalija, trepavica, nosa ili ušiju, odnosno sa svih površina gde je koža veoma osetljiva. Rizici mogu biti privremene infekcije, upale i ožiljci i zbog toga bi bezbednije bilo da se ove dlačice čupaju pincetom. Sa druge strane, dlake na nogama možete slobodno depilirati.
Depilacija i mladeži
Ako imate puno mladeža ili proširene vene na površinama koje želite da depilirate, možda bi trebalo da pronađete drugi način da se otarasite neželjenih dlaka. Depilacija može ukloniti površinski sloj kože, izazivajući pri tom ožiljke ili infekcije. Ovaj vid uklanjanja dlačica takođe se ne preporučuje ako uzimate neke antibiotike i lekove za akne, jer oni čine da vaša koža bude tanja i osetljivija.
Električni aparat za brijanje ili žilet?
Tradicionalni žileti i britve brijaju tik uz kožu i daju bolje rezultate.
Električne mašinice za brijanje brijaju nešto manje, ali dobijaju poene zbog mogućnosti brijanja bez sapuna i vode, a i sa njime je mnoge teže poseći se. Međutim, mašinice mogu izazvati urasle dlačice i iritirati kožu ispod pazuha.
Elektroliza i lasersko uklanjanje dlaka
Elektroliza ubija folikul dlake pomoću električne struje, i to je jedini način da se postigne trajno uklanjanje dlaka. Ovaj proces zahteva seriju tretmana tokom vremena.
Lasersko uklanjanje dlaka takođe uništava folikule, koristeći svetlo koje se pretvara u toplotu. Ali, možda će biti potrebna nova terapija na svakih šest meseci do godinu dana, jer kosa raste u ciklusima.
Svetlost koja se koristi pri laserskom ukalanjanju dlaka apsorbuje melanin, odnosno pigment koji daje koži i kosi svoju boju, pa tako ovaj vid tretmana najbolje deluje kod osoba sa svetlom kožom i tamnom kosom.
Epilatori
Epilatori su uređaji koji koriste stotine sićušnih rotacionih pinceta za čupanje dlaka, a rezultati traju duže od brijanja jer se tako uklanja dlaka u korenu. Ovi uređaji su najefikasniji za uklanjanje dlaka na nogama i ispod pazuha. Neki proizvođači kažu da se njihovi epilatori mogu koristiti na svim površinama, uključujući bikini zonu i lice.
Kao i kod mašinica za brijanje, i ovi uređaju sobom nose rizik od pojave uraslih dlaka.

Ostavite komentar