U trendu

Smenski rad i spavanje

Mnogi radnici koji rade po smenama uzimaju lekove ili neka druga sredstva za spavanje kada dođu sa posla ili da bi ostali budni dok su na poslu. Mnogi od njih nisu upoznati sa rizicima i posledicama upotrebe tih lekova.

Autori studije analizirali su nalaze 15 kliničkih ispitivanja kojima je obuhvaćeno ukupno 718 ljudi. Devet studija je utvrdilo korišćenje leka melatonin, koji je pomagao radnicima da u proseku spavaju oko 24 minuta duže tokom noći ili dana, ali im nije pomogao da se brže uspavaju. Jedna studija je analizirala uticaj leka zopiklon i otkriveno je da je efikasniji od neaktivne placebo tablete u uspavljivanju i spavanju tokom dana. Negativni efekti nisu analizirani.

Ostalih pet studija je procenjivalo efekte kofeina, modafinila i armodafinila na pospanost tokom noćne smene. Kofein smanjuje pospanost tokom noćnih smena, ustanovili su istraživači. Modafinil i armodafinil povećaju budnost i smanjuju pospanost, ali izazvaju glavobolje, mučnine i povišen krvni pritisak kod mnogih radnika.

U mnogim razvijenim zemljama, najmanje 10% radnika radi po smenama, a i kod nas veliki broj ljudi radi po smenama ili noću.

Za mnoge ljude koji rade smenski, bilo bi veoma korisno da popiju pilulu koja bi im pomogla da odu na spavanje kada bi trebalo, ili drugu pilulu da bi ostali budni kada je neophodno, izjavio je autor studije Juha Lira, sa Instituta za medicinu u Helsinkiju, u saopštenju udruženja zdravstvenih radnika Cochrane.

Istraživači upozoravaju da ne postoje valjani dokazi da navedene lekove treba povremeno ili dugotrajno koristiti za spavanje ili protiv spavanja u smenskom radu, a zabrinjavajuće je da se zapostavljaju mogući sasvim ozbiljni sporedni efekti ovih lekova, neki od lekova stvaraju čak i zavisnost. Pored toga, neki od navedenih lekova još nisu dobili dozvole za upotrebu u pojedinim zemljama i njihovo dejstvo je diskutabilno.

Upozorenja

Istraživači su izrazili čuđenje, čak zaprepašćenje, kada su ustanovili da o ovom pitanju postoje tolike praznine jer su se stručnjaci veoma malo bavili time.

Činjenica je da veliki broj radnika radi u smenama i da imaju porbleme da ostanu budni tokom smenskog rada ili da se uspavaju kada se smenski rad završi, tj. dan pre smene.

Sa druge strane, istraživači kažu da bi postojanje ovakvih lekova bilo „nemoralno“, jer radnici ne bi trebalo da koriste lekove (pogotovu ne često) da bi bolje radili ili da bi zaspali posle radnog vremena. Činjenice govore da mnogi radnici imaju probleme sa spavanjem, odnosno nespavanjem, a moraju nekako da ih reše ne samo povremeno već i trajno.

I svetski i naši stručnjaci treba da urade više obimnih istraživanja o lečenju pospanosti smenskih radnika i nesanice radnika koji rade u noćnim smenama, jer taj problem stvarno postoji. Ovim istraživanjima obuhvatilo bi se otklanjanje problema i sprečavanje kratkoročnih i dugoročnih posledica po radnike (i službenike) koji obavljaju poslove po smenama.

Podsećamo da su ranije poslodavci mnogo više vodili računa o radnicima koji rade po smenama: omogućavana im je povremena promena smena i potreban odmor. Važno je da i sami radnici vreme kada ne rade koriste za odmor kako im se na poslu ne bi spavalo.

 

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar