Zdravlje dece „starijih očeva“

Deca rođena u braku „starijih roditelja“, a naročito starijih očeva, imaju veći rizik za razne psihijatrijske probleme i probleme sa učenjem – rezultati su istraživanja sprovedenog u Švedskoj.

Vršeno je istraživanje zdravlja više od dva miliona dece rođene u Švedskoj. Istraživači su otkrili da su deca čiji su očevi pri njihovom rođenju bili stariji od 45 godina, sklonija zdravstvenim problemima kao što su: autizam, poremećaj hiperaktivnosti, bipolarni poremećaj, šizofrenija, pokušaj samoubistva i zloupotreba droga. U ispitivanje su uključeni i ostali problemi kao što su loše ocene u školi i nizak koeficijent inteligencije.

„Bili smo šokirani nalazima“- izjavio je vodeći istraživač Brajan D’Onofrio, vanredni profesor na odseku psiholoških i moždanih nauka na Univerzitetu Indijana: „Konkretan uticaj starosti očeva na zdravlje dece u ovom istraživanju mnogo je veći nego što su pokazale neke ranije slične studije.“

D’Onofrio ipak smatra da većina dece starijih očeva neće imati ovakve zdravstvene probleme (psihijatrijske i obrazovne), jer su i inače ovi problemi retki.

„Umesto toga, studija je pokazala da deca starijih očeva imaju veći rizik za ozbiljne psihijatrijske probleme“, rekao je on. „Studija ukazuje na to da porodica, lekari i društvo u celini moraju razmotriti prednosti i mane zasnivanja porodice u kasnijim godinama (odnosno, odlaganje rađanja deteta).“

Studija je otkrila „statističku“ vezu između „starijih“ očeva i povećanog rizika od mentalnih zdravstvenih problema i problema u učenju dece, ali nisu nađeni niti dokazani uzročni efekti.

Specijalisti za ponašanje dece, koji nisu bili uključeni u studiju, smatraju da o ovim zaključcima treba voditi računa u perspektivi, ali da je stvarni rizik da dete ima bilo koji od navedenih problema mali.

Studija

Za studiju su D’Onofrio i kolege prikupili podatke oko 2,6 miliona dece rođene u Švedskoj od 1973. do 2001. godine.

U poređenju sa decom rođenom od 24-godišnjeg oca, deca rođena od 45-godišnjeg oca imala su:

  • 3,5 puta veće šanse da imaju autizam
  • 13 puta veće šanse da imaju hiperkinetički poremećaj (hiperaktivni poremećaj)
  • 2 puta veće šanse da imaju psihotički poremećaj
  • 25 puta veće šanse da imaju bipolarni poremećaj
  • 2,5 puta višu verovatnoću za samoubilačko ponašanje
  • 2,5 više puta šansi za zloupotrebu droga

Izveštaj je nedavno objavljen u internet izdanju časopisa za psihijatriju „JAMA Psychiatry“.

Napomene

Tokom proteklih 40 godina, prosečna starost supružnika koji zasnivaju porodicu je u porastu. U Sjedinjenim Američkim Državama, prosečna starost majki prvorotki porasla je za oko četiri godine, sa 21,5 na 25,4 godine, a za muškarce prosečno povećanje iznosi tri godine.

I kod nas je sve više mladih koji se „kasno“ odlučuju za brak i prvo dete. Obično su „razlozi“ za to: studiranje, nedostatak posla, nedostatak finansijskih sredstava, nerešeno stambeno pitanje…

Sa druge strane, „kasnije“ stupanje u brak i „kasnije“ rađanje dece stvara i druge probleme: smanjenje plodnosti kod roditelja, veće rizike u trudnoći, „teže čuvanje“ dece, „ograničenu pomoć“ roditelja supružnika… Podsećamo da lekari smatraju da je „idealno vreme“ za potomstvo starost roditelja između 22 i 35 godina.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike