U trendu

Alkohol u trudnoći – NIPOŠTO!

Danas veliki broj žena a naročito mladih devojaka naviknutih na opušteniji život bez kontrole, svoj način života ne bi želele da menjaju ni u trudnoći. Zato postavljaju puno pitanja o tome čega se moraju odreći a čega ne. Jedno od glavnih pitanja je konsumiranje alkohola u trudnoći.

Nedavni izveštaj vezan za konsumiranje alkohola u trudnoći pokazao je da oko 10% trudnica u poslednjih mesec dana trudnoće konsumira alkohol, dok čak 50% žena to radi u reproduktivnom dobu.

Alkohol tokom trudnoće može imati ozbiljne posledice. Izveštaji pokazuju povećanje sindroma poremećaja kod fetusa uzrokovanog alkoholom. Novije studije pokazuju pojavu sindroma u 24 do 48 slučajeva na 1000 trudnica. Sumnja se da je broj i veći jer mnogo slučajeva nije ni prijavljeno.

Alkohol tokom svih tromesečja trudnoće može povećati verovatnoću za „alkoholni poremećaj fetusa“ ( FASD ) više puta. Takođe, alkohol u trudnoći povećava rizik od sindroma iznenadne smrti, koji je danas vodeći uzrok smrti kod novorođenčadi.

„FASD“ obuhvata širok spektar fizičkih nedostataka deteta kao i intelektualnih problema. Fizički nedostaci se kreću od nepravilnih crta lica, poput malih brada, malog i deformisanog oblika nepca (usta) do srčanih mana. Intelektualni problemi obuhvataju rezonovanje, pamćenje, retoriku itd. Nažalost, ova deca i tinejdžeri najčešće imaju probleme mentalnog zdravlja poput depresije i zavisnosti u čak 95% slučajeva. Zbog svega navedenog trudnicama se preporučuje da nikako ne konsumiraju alkohol u toku trudnoće, jer za njih i njihovo stanje ni najmanja količina alkohola nije bezazlezna i bezopasna.

Ovakvo mišljenje se čini preterano opreznim, ali opšti naučni stav je da je količina alkohola potrebna za sindrom poremećaja fetusa različita za svaku trudnicu, ali je sigurno da i najmanja količina može prodreti u matericu i izložiti fetus alkoholu.

Posledice sa kojima se kasnije deca suočavaju mogu biti zdravstveno rizične po dete. Deci sa ovim sindromom neophodan je terapeut za probleme koordinacije ili sposobnosti pitanja i čitanja. Takva deca pohađaju specijalne ustanove za decu sa posebnim potrebama i njima je potrebna dvadestčetvoročasovno pažnja i nega.

Takođe, deficit pažnje hiperaktivnosti i depresije kod dece mogu biti povezani sa alkoholom u toku trudnoće. Doživotni teret koji ćete nositi Vi, a naročito vaše dete – obuhvataju: poteškoće razumevanja od druge dece, kontrolu impulsivosti, intelektualni invaliditet u školi i nažalost deca sa ovim sindromom često imaju probleme sa zakonom.

Sve ovo vrlo lako može da se desi zbog alkohola u trudnoći, naročito ao se radi o „čestim“ i „velikim“ količinama. Da li vredi rizikovati ili ne – odluka je na svakoj trudnici.

Savet trudnicama je da se kao budući roditelj odgovorno ponašaju i pruže deci najbolje šanse da budu zdrava i srećna. Jedna od tih stvari je reći ne alkoholu u trudnoći, a podsećamo da se to odnosi i na pušenje cigareta (duvanski dim).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.