U trendu

Carski rez i zdravlje bebe

Nedavno su objavljeni rezultati istraživanja u okviru kojeg je ustanovljeno povećanje broja porođaja carskim rezom, što nije rezultovalo boljim zdravljem novorođenčadi. Visoke stope indukcije pri porođaju i visoke stope carskog reza kod niskorizičnih trudnoća – ne moraju nužno dovesti do zdravije novorođenčadi, pokazuje studija.
Studija je objavljena u aprilskom broju časopisa „Maternal-Fetal and Neonatal Medicine“. „Ako se carskim rezom ne poboljšava zdravlje beba, zašto ne probati sa vaginalnim porođajem ako trudnoća nije rizična“, pita se istraživač studije Kristofer Glanc (Christopher Glantz), profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Ročesteru.
Dr Glanc je analizirao cene rada indukcija i C-sekcija (carskog reza) u 10 bolnica u okolini Njujorka između 2004. i 2008. godine. Cene ovih intervencija bile su različite u svim bolnicama, ali nisu imale uticaj na zdravlje novorođenčadi. U studiji je uzimana u obzir opremljenost bolnica i podaci o ženama trudnicama, kao i procene rizičnosti trudnoće. Ustanovljeno je da je ponekad vršena indukcija ili carski rez i kod niskorizičnih trudnoća. „Trudnoća je normalna stvar i porođaj bi trebalo da protekne normalno i prirodno ako je sve u redu“, kaže dr Glanc.
Postoji nekoliko načina da se lekari podstaknu na obavljanje normalnog porođaja, uključujući i upotrebu lekova za ublažavanje bola i širenje grlića materice. „Indukcija može da potraje danima, a ponekad nije ni potrebna, ili lekari sve završe carskim rezom, a često je priroda sama to mogla da obavi bez problema“, kaže dr Glanc.
C-sekcije su operacije i zato uvek nose rizik. Postoji rizik od infekcije i rizik od krvarenja, a jedan carski rez često dovodi do još jednog carskog reza u narednim trudnoćama.
Broj carskih rezova u usponu
U poslednjih nekoliko godina, stope indukovanog porođaja i C-sekcija su porasle. „Mnogim pacijenatkinjama su ovo postale prihvatljive intervencije i one traže da se indukuje trudnoća ili da se obavi carski rez“, kaže dr Glanc. Ove intervencije su postale društveno prihvatljive, pa je i „potražnja za njima porasla“, jer nude neke pogodnosti i lekarima i pacijentkinjama.
I indukcija i carski rez ponekad jesu korisni, napominje dr Glanc, ali razlog za ovakve intervencije mora biti jasan. Ako akušer predlaže indukciju ili carski rez, moraju postojati medicinski razlozi i indikacije. Ako se takve intervencije rade iz marginalnih razloga ili zbog prividnih pogodnosti, žene ne treba da pristanu na njih.
Drugačija mišljenje
Pojedini ginekolozi smatraju da zaključci ove studije nisu baš korektno izvedeni, jer studija nije uzela u obzir sve aspekte. Vaginalni porođaj je bolji ako sve ide dobro, ali odbijanje carskog reza po svaku cenu može biti greška u proceni.
Ginekolozi znaju da treba uzeti mnoge faktore u obzir pre odluke o obavljanju carskog reza. „Mi gledamo: kako porođaj napreduje, kako majka podnosi porođaj, kako beba i njeno srce raguju… Ako postoje problemi koji ometaju bezbedan vaginalni porođaj, onda carski rez treba uraditi „, ističe dr Weitzner.
Napomena
Naknadna istraživanja, analize i procene, mogu biti od koristi i zaključak je da broj porođaja carskim rezom raste i u Americi i kod nas. Da li je to zbog objektivnih ili subjektivnih razloga – teško je utvrditi, pa su potrebna obimna i veoma detaljna istraživanja.
Tokom porođaja se u veoma kratkom vremenu moraju doneti odluke, kako bi se sačuvalo zdravlje i život i majke i bebe. Tada ginekolozi-akušeri i tim koji obavlja porođaj, na osnovu raspoložive opreme i raspoloživih podataka, donosi potrebne odluke i obavlja određene intervencije, pa samim tim i preuzima odgovornost za svoje postupke, tako da je sa strane teško davati potpuno tačne ocene.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar