U trendu

Česti problemi u seksu

U svim bračnim i vanbračnim vezama ponekad dođe do manjih ili većih problema, ali su svi naročito osetljivi kada dođe do problema u seksu.
Navešćemo odgovore stručnjaka na često postavljana pitanja o seksualnim problemima.

Šta izaziva seksualne probleme kod žena?

Za razliku od muškaraca, kojima na seksualne odnose utiču i određeni fiziološki procesi, žene nemaju takva ograničenja. Najčešći razlozi seksualne disfunkcije kod žena zasnovani su na nedostatku želje, nedostatku seksualnog uzbuđenja, a ponekad je problem i u samom bolnom odnosu.

Neke žene, takođe, nisu u mogućnosti da dostignu orgazam ili je orgazam sam po sebi bolan.

Dok smanjenje želje za seksom može da bude izazvano različitim uzrocima, uključujući loš odnos između partnera, ili stres, fizički uzroci se uglavnom povezuju sa smanjenjem hormona estrogena i testosterona u menopauzi. Ovo ne samo da umanjuje želju žene već je i vaginalna sekrecija umanjena, što otežava uzbuđenje ili čini odnos bolnim.

Određene bolesti, kao što su problemi sa tiroidnom žlezdom ili depresija, takođe mogu umanjiti libido žene. Nemogućnost dostizanja orgazma retko je uslovljena fizičkim problemima, a češće je posledica neadekvatne stimulacije partnera.

Koji lekovi mogu da izazovu probleme u seksu kod muškaraca i žena?

Najpoznatiji lekovi koji izazivaju ovakve probleme jesu antidepresivi ili lekovi za smirenje. Oni mogu umanjiti želju za seksom i kod muškaraca i kod žena. Kod žena, neke kontraceptivne pilule mogu umanjiti libido, kao i lekovi koji se koriste za ublažavanje simptoma menopauze.

Na impotenciju mogu uticati lekovi za povišen pritisak, antihistaminici za prehlade ili alergije, određeni nesteroidni lekovi protiv upala, lekovi protiv gorušice, lekovi za smanjenje holesterola i medikamenti kojima se tretira Parkinsonova bolest ili rak.

Koji je najčešći uzrok seksualnih problema kod muškaraca i žena?

Seksualni problemi imaju više oblika, ali se uglavnom definišu kao fizički ili emocionalni problemi koji sprečavaju partnere da ostvare obostrano zadovoljavajuću intimnu vezu. Među najčešćim uzrocima kod muškaraca su problemi sa prostatom, dijabetesom, srčanim oboljenjima, ili drugi problemi sa zdravljem, oštećeni nervi u kičmenoj moždini, ili nedostatak testosterona.

Čest problem kod žena je nedostatak libida koji se javlja zbog nedostatka hormona estrogena ili problema sa tiroidnom žlezdom (koji mogu da utiču i na muškarce), ili zbog bolnih seksualnih odnosa uzrokovanih različitim vaginalnim problemima i nedostatkom lubrikacije.

Neki parovi imaju problema zbog supstanci koje utiču na seksualne funkcije. To uključuje alkohol, nikotin, stimulanse, lekove za povišen pritisak, antihistaminike i neke antidepresive.

Koji su najčešći seksualni problemi kod muškaraca?

Istraživanja su pokazala da je najčešći problem prevremena ejakulacija, i to kod oko 75% muškaraca. Prevremena ejakulacija definiše se kao ejakulacija koja se desi ili pre samog odnosa ili ubrzo po početku odnosa. Iako se svakom muškarcu bar jednom u životu desilo da prevremeno ejakulira, kod nekih je to problem hronične prirode. U tom slučaju, uzrok se može povezati sa osetljivošću i lakom stimulacijom nervnog sistema, opsesivno kompulsivnim poremećajem ili nedostatkom kontrole nad odgovorom tela na uzbuđenje.

Uzrok koji se često zanemaruje jeste infekcija prostatnih žlezdi ili prostatitis. Kada do toga dođe, terapija antibioticima je rešenje. Privremeni problemi takođe mogu da potiču od stresa ili medikamenata, npr. lekova protiv prehlade.

Hronična prevremena ejakulacija može se tretirati antidepresivima koji se uzimaju 12 sati pre odnosa i korišćenjem kondoma, kako bi se umanjila osetljivost. Nekad se koriste i kreme kojima se može umanjiti osetljivost, mada one mogu uticati i na partnera.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.