U trendu

Da li menopauza ubrzava starenje?

Menopauza predstavlja prirodni proces u životu svake žene.

Simptomi menopauze su brojni i dosta je neprijatnih, kao što su vrtoglavica, napadi vrućine i crvenilo, noćno znojenje, otežano spavanje, promena raspoloženja, glavobolja i nesanica.

Mnogi autori, među njima i Stiv Horvat, iznose svoja neslaganja povodom stava da menopauza uzorkuje starenje.

Da li je starija kokoška ili jaje?

Menopauza i starenje

Profesor Horvat sa Univerziteta u Kaliforniji tvrdi da je njegova studija pokazala da menopauza čini da se brže stari, tako što menopauza povećava ćelijska starenja u proseku za 6%, pri čemu to ne izgleda mnogo, ali se ipak dodaje na ženski životni vek.

Tako, na primer, žene koje su ušle u menopauzu sa 42 godine starosti, kasnije u životu budu „biološki starije“ u odnosu na žene iste starosne dobi kod kojih je menopauza počela u 50 godina.

Nesanica i starenje

Druga studija, nasuprot prethodnoj, smatra da u stvari nesanica, koja često prati menopauzu, dovodi do bržeg biološkog starenja, a ne sama menopauza. Prof. Džudit Kerol smatra da nesanica ne samo da utiče na funkcionisanje ženskog organizma sutradan već utiče i na brzinu kojom naš biološki sat otkucava.

U ovoj studiji učestvovalo je 5000 žena koje su imale simptome nemirnog sna, buđenja više puta u toku noći, žene koje su imale problem da se uspavaju i koje su se budile suviše rano ujutru. Sve žene sa ovim simptomima imaju tendenciju da budu biološki starije od žena slične starosti koje nisu prijavile nikakve simptome.

Životni vek

Ova istraživanja govore o posledicama „biološkog starenja“ ćelija i organizma, ali na dužinu životnog veka druge stvari utiču mnogo više, tako da menopauza ne bi trebalo da brine žene.

Mnogo je važnije voditi računa o „svom životu“ kroz zdrave životne navike, zdravu ishranu, šetnje i fizičke aktivnosti, mentalne aktivnosti, radne aktivnosti, druženje sa porodicom i ljudima u okruženju, jer to pomaže da vas depresija, bolest, godine ili nesanica ne savladaju.

Još članaka o menopauzi…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.