U trendu

Dojenje na javnom mestu

Poznato je da je majčino mleko najbolja moguća hrana za dete. Ukoliko izlazite van kuće sa detetom, sigurno ćete morati i da ga dojite u javnosti. Mnogim ženama to je vrlo neprijatno, pa izbegavaju dojenje žureći kući. Svaka žena treba da zna da je dojenje potpuno prirodna stvar i da svaka žena ima zakonsko pravo da doji dete i na javnom mestu.

Za sve žene koje se stide i ustručavaju dojenja u javnosti, evo 10 saveta kako da to učine lakše i prijatnije.

1. Dojite kada se osećate udobno

To podrazumeva položaj bebe i vas prilikom dojenja. Neke žene preteruju sa određenim položajem. Prosto rečeno, dojite u položaju koji vam najviše odgovara, jer je tako bolje i za vas i za bebu.

2. Napravite plan

Puno žena planira izlazak van doma odmah posle dojenja i povratak sa detetom zbog ponovnog dojenja kod kuće. Ukoliko vam to odgovara, jer ste stidljivi, onda je to u redu, ali ako ste duže napolju, npr. na izletu, možda će vam biti prijatnije da dojite dete u poznatom okruženju nego među nepoznatim osobama.

3. Izaberite dobro mesto

Žene imaju pravo da doje dete bilo gde na javnom mestu. Trebalo bi ipak izabrati mesto gde ima dece jer ćete imati razumevanje roditelja.

4. Vežbajte ispred ogledala

Ako ste zabrinuti da li će se dojka previše videti u javnosti dok dojite bebu, vežbajte kod kuće pred ogledalom, pa ćete se i sami uveriti da dojenje u javnosti može biti diskretno. Ako vas je baš „toliko sramota“, prekrijte deo dojke odećom ili maramicom, pazeći na bebin nos.

5. Koji grudnjak nositi?

Trebalo bi nositi takav grudnjak da možete jednom rukom veoma lako osloboditi dojku. Nekim ženama treba grudnjak veličine grudi zbog težine mleka u dojkama, a veći im ne odgovara zbog pomeranja dojki. Tu je i pitanje curenja mleka iz druge dojke dok se dete hrani, pa se savetuju jastučići u grudnjaku za upijanje viška tečnosti.

6. Koju garderobu nositi?

Preporuka dojiljama je da nose normalnu odeću, onu u kojoj se najprijatnije osećaju. Ukoliko ste opterećeni povratkom fizičkog izgleda, postoje različite vrste neprimetne pomoćne garderobe i dijeta, ali one se ne preporučuju dok dojite.

7. Nosiljke za bebe

Moguće je dojiti bebu i u nosiljci prislonjenoj uz vas. Nekim ženama to daje dozu privatnosti, ali je pitanje udobnosti i za vas i za bebu. Može se desiti da ovim načinom dojenja privučete pažnju na sebe, a upravo ste to želeli da izbegnete.

8. Dojite sa sebi znanom osobom

Savet svim dojiljama: ukoliko „moraju“ da doje dete u javnosti, onda je poželjno društvo poznate osobe (muža, prijateljice…). Tako će im uz razgovor biti lakše da se opuste.

9. Vaše pravo

Zapamtite da imate zakonsko pravo da dojite dete u svakoj javnoj ustanovi. Ne dozvolite da vam kažu da je to na određenim mestima zabranjeno, jer nije. Ako ste u nekoj javnoj ustanovi, ne morate ići u toalet da biste dojili dete.

10. Budite sigurni

Žene se često uzdržavaju dojenja u javnosti zbog reakcije drugih ljudi. Budite sigurni da je to što radite sasvim prirodno i zdravo za bebu. Osmehnite se i pozdravite svaku osobu ako osetite negativne poglede. Zapamtite, uzdržavanje od dojenja u javnosti kao posledicu ima gladnu bebu koja plače i vrišti, a to niko ne želi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.