Epiduralna anestezija – prednosti i mane

Epiduralna anestezija olakšava bol tokom porođaja u celom donjem delu tela pri punoj svesti trudnice. Anestetik se daje kroz tanki kateter u epiduralni prostor na ivici membrane koja okružuje kičmu.

Kako bi se epiduralna anstezija ispravno dala, potrebno je da trudnica bude na samoj ivici kreveta sakupljena u položaj fetusa kako bi se lek što bolje ubrizgao. Anestetik se ubrizgava postepeno kako bi se pratilo stanje trudnice i bebe, a na pet minuta se meri otkucaj srca bebe i krvni pritisak tudnice kako bi lekari bili sigurni da epiduralna anestezija nema negativne posledice.

Američko udruženje trudnica navodi da više od 50% žena u Americi koristi epiduralnu anesteziju tokom porođaja. Sada se postavlja pitanje da li kod primanja „epidurala“ treba ležati ili ostati u uspravnom položaju. Praćeno je 3.100 žena starijih od 16 godina. Oko 41% onih u ležećem položaju imalo je spontano rođenje u poređenju sa oko 35% onih u uspravnoj grupi, ali ono što je bitno jeste da nije bilo nikakvih posledica po majku ni po bebu u oba slučaja.

Kao zaključak možemo navesti da epiduralna anestezija ima svoje prednosti i nedostatke i da uz konsultaciju sa svojim lekarom odlučite da li želite i da li možete da primite epiduralnu anesteziju. Podsećamo da žene sa niskim krvnim pritiskom ili alergijom na lokalni anestetik ne treba da prime epiduralnu anesteziju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.