Genetsko savetovanje u trudnoći

Trudni ste i presrećni zbog toga. Jedva čekate da se dete rodi, da konačno upoznate to malo biće. Sve vam se čini savršenim… Ili se činilo dok se niste videle sa prijateljicom i ona vas upitala, obazrivo, da li ste bili na genetskom savetovanju. Kada ste joj zbunjeno rekli da vam niko nije ni spomenuo da je to potrebno, tiho vam je priznala da je ona, dok je bila trudna, bila na genetskom savetovanju – hvala bogu, sve je bilo u redu, ali nikad se ne zna… Sada ste u nedoumici: da li vam je genetsko savetovanje potrebno, i šta je to tačno?

Opustite se! U najvećem broju slučajeva, genetsko savetovanje u trudnoći uopšte nije potrebno. U principu, ukoliko vaš lekar smatra da je neophodno, uputiće vas u genetsko savetovalište; ako želite, možete i samoinicijativno otići tamo.

Kada je uopšte neophodno posetiti ovakvo savetovalište? Onda kada postoji genetski rizik; konkretno, ako je žena ranije već rodila dete sa genetski uslovljenim poremećajem (na primer, Daunov sindrom), ili ako je žena tri ili više puta pobacila bez utvrđenog razloga, ili ako je reč o rođenju deteta koje je plod incesta… Ukratko, ukoliko postoji mogućnost da će dete biti rođeno sa genetskim poremećajem. U savetovalištu ove vrste mogu se dobiti precizne i pouzdane informacije koje će budućim roditeljima smanjiti strah i ukazati im na to koliki je tačno rizik (ukoliko ga uopšte ima).

Čak i ako postoji rizik da će dete biti rođeno sa genetskim poremećajem, sa današnjim razvojem medicine takav poremećaj može se otkriti u veoma ranom stadijumu trudnoće, što budućim roditeljima ostavlja pun izbor dostupnih rešenja. Dobro je znati da se, čak i prilikom ovakvih rizičnih trudnoća, u velikom broju slučajeva ipak rode sasvim zdrava deca. Dakle, glavu gore! Čak i ako postoji razlog da posetite genetsko savetovalište, velika je verovatnoća da će sa vašom bebicom sve biti u najboljem redu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.