Godišnja doba utiču na libido, leto nije baš najbolje za seks

Leto se smatra prilično seksi godišnjim dobom, a ljudi se osećaju slobodnije nego u drugim delovima godine. Moguće je da porast vitamina D leti, više vremena koje provodimo u društvu i više tela nego inače mogu stvoriti više seksualnog interesa.

Međutim, ako pogledamo uzorke hormona, jesen je u stvari doba u kojem seksualna želja dobija poticaj, piše MindBodyGreen.

Ljudi, kao i većina sisara, doživljavaju svojevrsni biološki ritam kada su plodnost i drugi telesni procesi u pitanju. Naši hormoni fluktuišu s tim ritmovima, uključujući hormone poput testosterona, koji između ostalog igraju veliku ulogu u polnom nagonu.

U jednoj studiji o testosteronu kod muškaraca i žena, istraživači su otkrili kako su oboje doživeli pad testosterona leti, a povećanje u jesen. Drugo istraživanje na muškarcima takođe je pronašlo istaknuti sezonski vrhunac nivoa testosterona u oktobru i novembru. Dodatna istraživanja sugerišu da nije neobično da muškarci, posebno u hladnijim zimskim mesecima, dožive pad testosterona.

Uzimajući u obzir ove studije, vidljivo je da je jesen posebno potentno razdoblje za seks. Druga studija pokazala je da muškarci zapravo smatraju ženska tela privlačnijim tokom hladnijih meseci jer vide manje kože u poređenju s letnjim razdobljem što aktivira maštu.

Ukoliko se mučite s niskim seksualnim nagonom, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste povećali libido i nivo testosterona ako to želite da učinite.

Zdravija ishrana i konzumiranje zdravih masnoća poput onih u avokadu i lososu, istodobno s izbacivanjem suvišnog šećera, može pomoći u ravnoteži hormona i tako rešiti temeljne uzroke nižeg polnog nagona.

S druge strane, mogu postojati i psihološki razlozi za smanjeni libido kojima bi se možda trebali pozabaviti, posebno ako ste u vezi i shvatite da ne želite seks sa svojim partnerom. U tom slučaju pomoći će razgovor o problemu ili odlazak terapeutu, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.