U trendu

Istina ili mit: Ko ima hladne ruke – dobar je u seksu?

Šta vi mislite?

Prema neurologu Pavelu Horošeevu, hladne ruke su uvek dokaz vazospazma, odnosno sužavanja ili konstrikcija nekog krvnog suda zbog grča (spazma). To je najčešći razlog ove pojave i nema nikakve veze sa seksom i vatrenom prirodom osobe, ističe.
Neurolog je rekao da, iako hladne ruke uvek ukazuju na spazan krvih sudova, uzroci ovih grčeva mogu biti vrlo različiti.

„To može biti patološka reakcija na prehladu, a jedan od razloga može biti i Rejnaudova bolest“, dodao je.

Šta je Rejnaudov sindrom?To je stanje koje uzrokuje da neki delovi tela poput prstiju na rukama ili nogama, vrh nosa ili ušiju, postanu hladni ili otupe na ododir, što je reakcija na niske temperature ili, pak, na stres. Manje arterije koje opskrbljuju kožu krvlju se sužavaju pa samim time smanjuju cirkulaciju krvi u pogođenim delovima.

Pored toga, ovaj fenomen može da znači i reakciju tela na snižavanje krvnog pritiska ili uzimanje lekova. Objasnio je da ako je osoba spustila krvni pritisak iz različitih razloga, onda telo počinje da „misli“ da negde postoji ozbiljan gubitak krvi. Zbog toga se pokreće mehanizam – grč sudova ekstremiteta – kako bi se ograničio protok krvi u njima, što znači da ih na neki način „privremeno žrtvuje“.

Ranije je doktor medicinskih nauka Svetlana Trofimova objasnila da hladna stopala i šake ukazuju na početak slabljenja imunološkog sistema. Prema njenim rečima, to je zbog pogoršanja cirkulacije krvi u telu, a ovo stanje se javlja na početku različitih zaraznih bolesti.

„Dolazi do preraspodele krvotoka i krv počinje da teče do vitalnih organa“, objasnila je dr Svetlana.

Jedan od uzroka može biti i nedostatak gvožđa u telu. Osoba koja ima niže vrednosti gvožđa ima lomljive nokte i često hladne ruke. Takođe, kada telu nedostaje minerala, pojava modrica nije neuobičajena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.