Kako brzo otkriti najčešću seksualnu infekciju?

Infekcija hlamidijom (Chlamidia trachomatis) je najčešća bakterijska infekcija koja se prenosi seksualnim kontaktom.

U Sjedinjenim Američkim državama infekcija se češće otkriva kod žena pošto se one češće javljaju lekaru, dok se u Velikoj Britaniji češće nalazi kod muškaraca. Najčešća je kod osoba koje su mlađe od 25 godina. Infekcija je najčešće asimptomatična i često se ne dijagnostikuje.

Ukoliko se ne leči, kod žena može dovesti do upale organa male kralice, steriliteta i vanmaterične trudnoće, a kod muškaraca do steriliteta.

Do sada se dijagnoza postavljala uzimanjem brisa iz vagine kod žena i brisa iz izvodne mokraćne cevi (uretre) kod muškaraca. Uzimanje brisa je naročito bilo praćeno neprijatnošću kod muškaraca. Rezultati su dobijani u roku od nekoliko dana.

Engleski istraživači sa Univerziteta u Kembridžu pronašli su nov Chlamydia rapid test, koji dijagnostikuje hlamidiju iz mokraće u periodu koji je kraći od jednog sata od uzimanja uzorka. Dizajnirali su specijalno pomagalo za hvatanje prve jutranje mokraće kod muškaraca.

Ispitivali su 1.211 muškaraca starosti od 16 do 73 godine. Rezulate su poredili sa rezultatima dobijanim uzimanjem brisa iz mokraćne cevi i pronašli da je test iz mokraće pokazivao osetljivost na hlamidiju u 82,6% slučajeva (90 od 109 ispitanika) i specifičnost kod 84,1% (90 od 107 ispitanika).

Autori su zaključili da ovaj brzi test mokraće može da bude efektivna dijagnostička metoda za rano otkrivanje infekcije kod muškaraca. Dobijanje rezultata u roku od jednog sata omogućava rano započinjanje terapije koje će smanjiti rizik od uporne infekcije i samim tim smanjiti mogućnost prenošenja putem seksualnog odnosa. Ova metoda će naročito imati značaja u sredinama gde je infekcija hlamidijom široko rasprostranjena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.