Kasna trudnoća

Donošenje odluke o trudnoći podrazumeva pravo na izbor svake žene. To je individualna odluka motivisana različitim razlozima (ciljevima u životu, odnosom prema porodici, aktuelnom društvenom situacijom itd.). Ipak, društvo pokušava da utiče na ovu činjenicu, bilo u potrebi da smanji broj rađanja ili da ga pak poveća, stimulišući određenim beneficijama odluku o rađanju deteta.

Jedan od argumenata koji je često u upotrebi tiče se optimalne starosne granice za rađanje. Mnogi medicinski stručnjaci ovu „gornju granicu“ povlače zaključno sa 35. godinom života. Takođe, često se pretpostavlja činjenica da svaka žena treba da želi dete. Neretko će se u javnom govoru čuti osude kako žene „zapostavljaju majčinstvo zbog karijere“ i slična mizogina retorika.

Sama činjenica da mlađe žene imaju lakšu trudnoću (sa manje komplikacija) nije, međutim, razlog da se po svaku cenu nametne ideja o rađanju deteta u periodu između dvadesetih i tridesetih. Uznapredovala medicinska tehnologija omogućila je i starijim ženama koje žele da imaju decu – da to i ostvare.

Savremene tehnike veštačkog začeća putem donacije jajnih ćelija povećale su broj žena koje se u postmenopauzi odlučuju na rađanje.  Naravno, određeni faktori rizika su povećani, ali se iz tog razloga savetuje stalna kontrola, amniocenteza, mirovanje i pravilna ishrana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.