U trendu

Koliko često imate seks – evo kako to u tiče na zdravlje

Već je uveliko poznato da seks leči i psiholozi reći će vam da je seks izuzetno dobar po zdravlje, ali koliko ćete dobrobiti imati od njega, zavisi isključivo od vas.

Što se više vodite ljubav to ćete biti zdraviji, a u zavisnosti od broja dana u toku nedelje koje provedete uz vruće igrice u krevetu, imaćete manje ili više zdravstvenih prednosti.

A kako seks utiče na vas u skladu sa brojem dana u nedelji kojima ga imate.

Jednom sedmično

Seks jednom nedeljno pozitivno će uticati na održavanje vaše linije. Vođenje ljubavi podstiče lučenje oksitocina, hormona ljubavi, koji, osim što podstiče bliskost među partnerima, doprinosi i mirnijem i kvalitetnijem snu, kaže dr Helen Fišer, antropolog sa Univerziteta Rutgers. Više sna – manje kilograma, jer spavanje reguliše lučenje hormona grelina i leptina koji su odgovorni za osećaj gladi.

Dva puta sedmično

Osobe koje u seksu uživaju najmanje dva puta nedeljno imaju za 30 odsto viši nivo imunoglobulina, koji organizmu pomaže da se odbrani od bolesti, pokazala su američka istraživanja. Ako imate redovan seks, imunitet vam je snažniji, pa su manje šanse da “zakačite” neku infekciju.

Tri puta sedmično

Mnogo je zabavnija akcija u krevetu (ili već gde vam je volja) sa nekim koga volite nego u teretani, zar ne? Seks podiže broj otkucaja srca i ubrzava cirkulaciju krvi. Ljudi koji uživaju u seksu najmanje tri puta nedeljno izloženi su upola manjem riziku od infarkta od onih koji nisu te sreće, pokazala je studija naučnika sa Univerziteta u Bristolu.

Četiri puta sedmično

Seks četiri puta nedeljno učiniće čuda za vaš ten. Ako ste često “zauzeti” u spavaćoj sobi, duže ćete ostati mladoliki. Tokom seksa pojačava se proizvodnja kolagena, koji sprečava pojavu bora i pega na koži, kažu lekari iz Kraljevske bolnice u Edinburgu koji su se bavili istraživanjima na tu temu. Kvalitetan seksualni život doprinosi blistavom tenu i sjajnoj kosi, jer se cirkulacija tokom seksa ubrzava. Samim tim, koža dobija više kiseonika i izgleda svežije. Takođe, ubrzana cirkulacija podstiče oslobađanje toksina i čini da usne deluju punije.

Pet puta sedmično

Redovni seksualni odnosi podižu opšti nivo energije, čine nas optimističnim i kreativnim (na svim poljima, ne samo u krevetu). Osim toga, vaš odnos sa partnerom biće kvalitetniji, kaže dr Fišer.

Šest puta sedmično

Seks nas čini pametnijima. Bolja cirkulacija znači da i mozak bolje radi, a kad doživimo orgazam doživimo i “eksploziju” hormona, od kojih mnogi utiču i na naše intelektualne moći na najpozitivniji mogući način, piše Najžena.

Svaki dan

Ako uspete ovo da izvedete, svaka čast, znači da ne dozvoljavate da vas “ometajući faktori” poput stresa na poslu sprečavaju da uživate u životu. Redovan seks smanjuje nivo stresa i ublažava anksiozne poremećaje koji su tako česti u današnje vreme, pokazala su istraživanja, a objašnjenje za to krije se verovatno u pojačanom lučenju endorfina koje izaziva vođenje ljubavi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)