Koliko je efikasna HPV vakcina?

Dosadašnja istraživanja pokazala su da je HPV (Humani papilloma virus) infekcija jedan od najčešćih uzročnika raka grlića materice.

Posle osam godina vakcinacije, primećeno je smanjenje učestalosti ove vrtste raka za 50%, što je bilo iznenađenje, jer se očekivalo mnogo manje. Štaviše, primećena je povećana zaštita i posle jedne ili dve doze.

Foto: PhotoLizM/Pixabay.com

Foto: PhotoLizM/Pixabay.com

Preporuka za vakcinu protiv HPV infekcije jesu tri doze i za devojčice i za dečake, i to između 12 i 13 godina starosti. Međutim, postoji puno slučajeva koji pokazuju i da su jedna ili dve doze dovoljne za zaštitu. Istraživanje navodi da veći broj vakcinacija smanjujue verovatnoću zaraze i kod osoba koje nisu vakcinisane. Analizom dosadašnje vakcinacije, primećeno je da vakcine štite od više tipova HPV infekcija nego što je prvobitno bilo predviđeno.

Vakcina je čak uticala i na Papnikolau test u poslednjih deset godina, jer je 2009. godine savet bio da svaka žena posle 21. godine treba da uradi Papa-test jednom godišnje. Međutim, 2014. godine preporuka je da bez obzira na godine, Papanikolau test žene treba da rade svake treće godine. Uzevši ove preporuke u obzir, ispostavilo se da je efekat vakcine i drugih naučnih dostignuća u dijagnostici i lečenju dosta porastao a da će u budućem periodu biti još veći.

Istraživanje navodi da je vakcina veoma efikasna i da od danas pa nadalje lekari treba da savetuju roditelje da im se deca vakcinišu isto kao i svim dosadašnjim vakcinama.

Pored raka grlića materice, HPV infekcija može izazvati i rak glave i vrata, pa je zato važno vakcinisati ne samo devojčice već i dečake.

U mnogim slučajevima razvoj raka grlića materice traje više od 10 godina, pa je zato preporuka vakcinacija u 12. i 13. godini, pre nego što osobe budu izložene infekciji.

Komentari zdravstvenih naučnika na temu HPV vakcine veoma su pozitivni uz konstantaciju da široku primenu vakcine treba početi što pre, i to ne kao dobrovoljnu ili na zahtev, već kao obaveznu. Ovu vakcinu ne treba smatrati luksuzom, već redovnom vakcinom.

Savet je svim roditeljima da vakcinišu decu, i to ne samo ovom vakcinom već i svim drugim koje zvanične zdravstvene institucije nalažu kao obavezne.

Ostavite komentar

Ostavite komentar