Krastavci ili patike u trudnoći

Ishrana je veoma važan činilac u toku trudnoće, podjednako za zdravlje bebe i buduće majke. Sa izmenama tela u trudnoći potrebe za hranom se povećavaju: stoga je veoma važno pozabaviti se kvalitetom ishrane. Najnovije statistike pokazuju da se, generalno, procenat žena koje u vreme trudnoće dostignu granicu prekomerne težine povećao, kao i da docnija postpartalna gojaznost u velikom stepenu zavisi od „ponašanja“ u trudnoći.

Slika žene u drugom stanju koja usred noći poželi krastavce ili (u gorem slučaju) neku egzotičnu hranu, sublimira česte promene raspoloženja žene prouzrokovane hormonskim promenama kroz koje organizam prolazi. Ipak, koliko god ova slika izgledala preuveličana, novi rezultati nutricionističkih istraživanja pokazuju da u pitanju ne mora biti samo šala.

Tako je u nedavnom istraživanju u Britaniji utvrđeno da su neke od žena ispoljile krajnje ekstravagantne želje kada je hrana u pitanju. U listi tih želja nalaze se i patike za fiskulturu, ali i izgorele šibice (?!?). Spisak neobičnih zahteva zaista je dugačak, pa izdvajamo one „najslađe“ poput sladoleda sa senfom, hleba premazanog belim lukom sa voćnim jogurtom ili čokolade pomešane sa prelivom za salatu.

Nutricionistkinja Sara Šenker smatra da ove neobične potrebe, iako na prvi pogled (prilično) neobjašnjive, zapravo imaju svoj biološki razlog. Ona tvrdi da telo putem svojih unutrašnjih mehanizama samo sebi šalje poruke o tome šta mu nedostaje, te da upravo otuda potiču iznenadni zahtevi za hranom.

Kada su u pitanju avangardni zahtevi poput pomenutih patika ili šibica, objašnjenje glasi da žene nesvesno biraju hranu koja ih asocira na „srećne stvari“ prevashodno mirisom, kao i da hormoni u kombinaciji sa promenama raspoloženja dodatno utiču na ovakve „nutricionističke izlete“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.