Maloletničke trudnoće i TV

Dve televizijske serije koje prate mlade devojke kroz trudnoću, porođaj i rano materinstvo “sprečile su” više od 20.000 neželjenih porođaja američkih tinejdžerki u 2010. godini, navodi se u jednoj novoj studiji.
Zaključak da su serije "16 and Pregnant" i "Teen Mom" smanjile maloletničke trudnoće u SAD za skoro šest odsto – izneo je nedavno “Njujork tajms”, prema podacima Nacionalnog biroa za ekonomska istraživanja.
Ove serije su među najgledanijim programima poslednjih godina u SAD. Svaka epizoda "Trudna sa 16" prati različite tinejdžerke kako prolaze kroz trudnoću, rođenje deteta i prvih nekoliko nedelja majčinstva. Sa druge strane, serija "Mlade mame" nastavlja životnim pričama o mladim majkama i njihovoj deci.
Naglašavajući posledice nezaštićenog seksa, značaj edukacije tinejdžera o materinstvu i uzrocima steriliteta kod mladih – ove TV emisije su navele na diskusije o kontroli rađanja i trudnoći među mladima. Čini se da su ove serije smanjile broj trudnoća kod maloletnica, prema studiji Melise Karnej, direktorke Hamilton projekta u Vašingtonu i Filipa Levina sa Veleslej koledža.
"To je skoro neverovatno", rekla je Sara Braun, izvršni direktor neprofitne Nacionalne kampanje za prevenciju i neplanirane trudnoće kod tinejdžerki: "Ljudi jednostavno ne razumeju koliko mediji mogu da utiču na živote mladih ljudi."
Ketrin Edin, istraživač na Univerzitetu Harvard, rekla je da emisije mogu pomoći tinejdžerima da prevaziđu bojazan "ne pitaj i ne govori" o životnim situacijama o kojima ne razgovaraju jedni sa drugima ili sa roditeljima. Ovaj nedostatak komunikacije često može dovesti do neželjenih trudnoća kod maloletnica i ugrožavanja njihovog zdravlja.
"Neplanirane trudnoće naročito kod mladih potencijalna su opasnost i za muškarce i za žene, ali naročito za njihovo potomstvo", rekla je Edin za "Njujork tajms".
Zapažanja
Povodom navedenog istraživanja, bilo je raznih komentara u vezi TV serija i Rijaliti emisija sa temom maloletnička trudnoća, neželjena trudnoća…
Jedni podsećaju da su ove emisije na mnoge mlade delovale edukativno, podstičući razmišljanja o kontracepciji i sprečavanju neželjenih trudnoća.
Problem trudnih maloletnica u Americi veoma je ozbiljan:

  • Prekid trudnoće kod maloletnih devojaka predstavlja mnogo veći rizik nego kod odraslih žena (devojaka), tako da je velika opasnost po zdravlje i velika mogućnost za nastanak steriliteta.
  • Činjenice govore da samo 40% tinejdžerki u Americi posle trudnoće završi srednju školu.
  • Brojke govore da je mnogo veći broj maloletnih trudnica u siromašnim slojevima društva.
  • Takođe je prisutan podatak da su maloletne trudnice i “tinejdžerski” bračni parovi sa decom često siromašni ili predstavljaju socijalne slučajeve.

Sa druge strane gledano, ovakve emisije nekim tinejdžerima nisu bile opomena, već stimulacija da se upuštaju u “nezaštićen seks” i maloletniče brakove (roditeljstvo) zato što je to “kul”?
Napomena
Ovo je još jedan dokaz koliko su mediji moćni u vaspitavanju i edukaciji mladih, ali mediji mogu da učestvuju i u “zaglupljivanju mladih”, reklamiranju “pogrešnih vrednosti” i odvlačenju od realnosti.
U našem okruženju bi pozitivne edukativne emisije mogle da se snimaju i pokrenu kampanje “Smanjimo broj saobraćajnih udesa i žrtava saobraćaja” ili “Borba protiv pušenja i zaštite zdravlja od duvanskog dima”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.