U trendu

Masturbiranje – dobra zamena za seks sa partnerom?

Da li bi muškarac trebalo da masturbira čak i kada ima partnera pored sebe – jedno je od često postavljanih pitanja. Svako od nas ima svoje lično mišljenje kada je o tome reč i veliki je broj mišljenja koja je teško promeniti. Većina će se ipak složiti da jedan partner nema prava da drugome izričito zabrani da masturbira, iako su u vezi, jer masturbiranje ipak ima svoju funkciju, čak i kada je reč o vezama. Ipak, na svakome paru je da sam odluči koju funkciju masturbiranje ima u njihovoj vezi.
Kada partneri pribegavaju samozadovoljavanju?
Jedna od očiglednih situacija je kada je jedan od partnera bolestan. Druga situacija je kada se žena oporavlja od porođaja. Još jedna česta situacija je kada su dve osobe previše daleko jedna od druge da bi mogle stalno da upražnjavaju seks…
Jedan od problema
Ozbiljniji problemi javljaju se, međutim, kada u vezi jedan od partnera, iako je seksualno aktivan, ipak u određenim trenucima biva uskraćen, usled čega dolazi do stvaranja osećaja da je osoba zamenjena aktom masturbiranja. U ovim slučajevima, partner koji se oseća zapostavljeno pribegava raznim metodama kako bi tome stao na put, pa čak i uvođenju pravila o zabrani partneru da se samozadovoljava, tj. masturbira. Koliko god ovo zvučalo teorijski izvodljivo, u stvarnome životu ipak to nije tako jednostavno.
Drugi problem
U pojedinim slučajevima ipak ima razloga za stavljanje masturbiranja ispred seksualnog odnosa sa partnerom. Jedan od očiglednijih razloga može biti pokušaj da se partner kazni zbog nekog pređašnjeg sukoba. Jedan od partnera takođe može imati blago poremećenu sliku i očekivanja kada je u pitanju seks sa partnerom – npr. biva opterećen svojim fantazijama o tome kako bi telo drugog partnera trebalo da izgleda kako bi ga uzbudilo do onog nivoa koji on smatra zadovoljavajućim…
Erotske slike
Ono što doprinosi stvaranju ovakvog iskrivljenog pogleda i stava jeste i masturbiranje u kombinaciji sa slikama iz erotskih časopisa – ukoliko, naravno, muškarac nije dovoljno svestan činjenice da je to u većini slučajeva iscenirano i retko kad takvo kao što je na slikama predstavljeno.
Fantazije
Većina muškaraca koji vole često da posećuju zemlju svojih fantazija zapravo nema mnogo problema kada su u pitanju očekivanja koja bi njihov partner trebalo da ispuni. Problemi prouzrokovani aktom masturbiranja dovode do ozbiljnih konflikata kada muškarac dozvoli da ga fantazije previše obuzmu i time opeterete čitavu vezu.
Razgovor je lek
Upravo iz ovog razloga, psiholozi preporučuju da parovi izdvoje malo vremena i porazgovaraju o tome šta zapravo svakome od njih znači masturbiranje i koliko im je to bitno. Sam čin masturbiranja ne mora nužno da znači indirektno odbijanje drugog partnera, može čak učiniti samu vezu zdravijom i zanimljivijom.
Onog trenutka kada se uhvati u koštac sa ovim i sličnim stavovima i željama kada je reč o masturbiranju, veliki broj parova biva u stanju da uspešno dođe do kompromisa koji odgovara i jednom i drugom partneru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.