najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Mesečni ciklus i ovulacija

Na osnovu iskustava lekara i ginekologa, može se zaključiti da mladima nikad nije dosta informacija o seksu, začeću i polno prenosivim bolestima.
Razumevanje mesečnog ciklusa
Prva faza mesečnog ciklusa počinje sa prvim danom menstruacije. Žensko telo oslobađa hormone koji stimulišu jajašca da rastu unutar folikula u jajnicima. Između sedmog i jedanaestog dana, ovi hormoni takođe pomažu zadebljanju sluzokože materice, kako bi bila spremna za implantaciju oplođenog jajeta.
Šta se događa tokom ovulacije?
Kod većine žena, ciklus traje od 26 do 30 dana. U proseku, ovulacija se dešava između 10 i 16 dana pre sledeće menstruacije, iako to može biti različito kod svake žene. Hormon u mozgu koji se naziva luteinski hormon (LH) deluje tako što izaziva oslobađanje jajne ćelije koja je najzrelija. U isto vreme, cervikalne mukozne promene na jajašcima pomažu da se spermatozoid probije do jajne ćelije.
Sve je u tajmingu
Žene se rađaju sa oko milion jajnih ćelija, ali samo 300 do 400 će biti pušteno kroz ovulaciju. Obično se samo jedno jaje pušta svakog meseca. Jaje putuje niz jajovod, gde postaje spremno da se oplodi, prema materici. Jaje živi samo 12 do 24 sata. Spermatozoidi mogu da žive i do sedam dana, pa ako znate kada ćete ovulirati, to može da pomogne vama i vašem partneru da isplanirate odnose kada ćete najverovatnije ostati u drugom stanju.
Praćenje najplodnijih dana
Generalno, žene su najplodnije tokom dana koji dolaze neposredno pre i tokom ovulacije. Ako imate redovne 28-dnevne menstrualne cikluse, računajte unazad 14 dana od dana kada očekujete sledeću menstruaciju. Planirajte seksualne odnose svakog drugog dana oko tog dana (svakodnevni seks može smanjiti broj spermatozoida kod muškaraca). Vaš ciklus može biti duži ili kraći, tako da možete koristiti kalkulator ovulacije koji može pomoći da se identifikuju dani najverovatnijeg začeća.
Praćenje ovulacije po temperaturi
Nakon što je jajašce pušteno, ono što je ostalo od folikula (corpus luteum) oslobađa hormon progesteron, koji pomaže da se sluzokoža materice zgusne i održi trudnoću. Progesteron izaziva povećanje telesne temperature. Merenje temperature svakog jutra pre nego što ustanete iz kreveta, uz pomoć digitalnog termometra, jedan je od načina da pratite ovulaciju. To je jeftin, ali ne i tako tačan način kao druge metode.
Praćenje ovulacije po hormonima
Povećanje LH hormona je ono što izaziva da jajašce bude pušteno iz jajnika. Korišćenje sredstva za proveru nivoa LH u urinu može pomoći da se odredi dan ovulacije. Neka sredstva omogućavaju da se testiranje vrši svakodnevno i ona jesu skuplja od termometara, ali mogu biti tačna i do 99%.
Poslednja faza mesečnog ciklusa
Zadebljanje sluzokože materice omogućava da se oplođeno jajašce implantuje u nju. Ako jaje nije oplođeno, ono se raspadne i nakon 12 do 16 dana izbacuje se iz sluzokože materice zajedno sa krvlju i tkivom. Taj proces, koji obično traje od tri do sedam dana, naziva se menstruacija. Zatim ciklus počinje ponovo.
Pet znakova trudnoće

  • kašnjenje ciklusa
  • često mokrenje
  • lako umaranje
  • jutarnja mučnina ili mučnina u toku celog dana
  • grudi postaju osetljivije i uvećane

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike