Može li se ženama pomoći da dožive orgazam?

Stručnjaci navode da veliki broj žena nikada nije doživeo orgazam – niti sa partnerom niti tokom masturbacije. Zahvaljujući terapiji eksperta dr Louanne Cole Weston, puno žena je pronašlo svoj put do orgazma. Dr Veston smatra da većina žena može da nauči i uvežba kako da doživi orgazam.
Prva i najvažnija lekcija jeste razvijanje balansa između napetosti i opuštenosti tokom seksualne aktivnosti. Klijenti, tj. žene, obavezno pitaju kako one mogu biti i napete i opuštene u isto vreme.
Dr Veston na ovo pitanje daje odgovor u dva koraka.
Prvi korak do orgazma – povećati napetost
Napetosti koja pomaže ženama da dožive orgazam zapravo je napetost mišića. Mnoge žene imaju pogrešan utisak da bi trebalo da se opuste i „samo da legnu“, jer su čule da je opuštanje tokom seksa važno. Ispostavlja se ipak da je napetost mišića često neophodna za orgazam. Iskustvo dr Vetson pokazuje da većina žena nauči da prvi orgazam počinje napetošću od nogu, stomaka i zadnjice.
Nije iznenađujuće da žene kažu da najčešće orgazam izazivaju kontrakcije mišića u „donjoj karlici“.
Uzbuđenje i napetost određenih mišića povećava protok krvi kroz celo telo, a često i kroz genitalne organe. Uzbuđenje na taj način pomaže većini žena da dođu do orgazma.
Drugi korak do orgazma – opuštanje
Dakle, gde je potrebno opuštanje?
Odgovor je – u mozgu. Tokom seksa, žena bi trebalo da bude jednostavno usmerena na osećaj stimulacije, a da „isključi“ druga razmišljanja (posao, obaveze, porodica…). Ako je žena okupirana negativnim i opterećujućim mislima, ona smanjuje uzbuđenje.
Mnoge žene greše tokom seksualnog odnosa jer mnogo razmišljaju o orgazmu i žele da ga „kanališu“, da ga odlože za kasnije ili da ga ubrzaju.
Stručnjaci preporučuju da se žena tokom seksualnog odnosa prepusti samom ljubavnom činu i uživa u njemu sasvim prirodno, a ne da se bavi raznim razmišljanjima.
Rezultati
Citiramo dr Veston: „Posle prve lekcije, pošaljem svoje klijente kući sa ovakvim domaćim zadatkom (zategnutost i opuštanje). Tokom seksualnog čina, žene zategnu svoje mišiće i puste svoj um da ‘ćuti’. Ova tehnika treba postepeno da se uvežbava i usavršava (tokom izvesnog vremena). Veoma često se moje klijentkinje vrate na sledeću sesiju sa dobrim vestima o svom orgazmu.“
Medicinski problemi
Kod nekih žena problem sa orgazmom može biti izazvan medicinskim problemima. Terapije stručnjaka mogu pomoći ženama koje imaju poteškoće sa doživljavanjem orgazma.
Za pojedine žene problem može biti zdravstveno stanje (neka bolest…) ili neželjeno dejstvo nekog leka. Posetite svog lekara da biste isključili ove uzroke.
Postoje i mogućnosti za lečenje žena koje ne mogu da dožive orgazam.
Američka agencija FDA odobrila je upotrebu uređaja koji se naziva „Eros“: on pomaže da se poveća protok krvi u genitalijama.
Na zapadnom tržištu postoje kreme koje mogu da povećaju osetljivost kože i genitalija i pomognu ženi da dostigne orgazam (ove preparate nije odobrila FDA).
Napomena
Pre upotreba lekova, krema ili uređaja koji ženama olakšavaju doživljavanje orgazma, treba se konsultovati sa lekarom ili ginekologom.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike