U trendu

Multivitamini i trudnice

Tržište je preplavljeno raznim vitaminskim preparatima za sve uzraste. Mnogo je multivitaminskih preparata koji se preporučuju trudnicama kako bi se navodno sprečila osteoporoza, jačali zubi, nadoknadilo gvožđe, pravilno razvijala beba u stomaku, skupilo mleko za novorođenče, nadoknadili minerali, dodali vitamini, prikupile omega-3 masne kiseline…
Činjenica je da je trudnicama i dojiljama potrebna raznovrsnija hrana i više vitamina i minerala, ali sa multivitaminskim preparatima ne treba preterivati, a artikle prirodne ishrane ne treba zapostavljati.
Šta jesti i piti?
Trudnici je potrebno više hrane tokom trudnoće, ali u tome ne treba preterivati. Prosečno je ženi dnevno tokom trudnoće potrebno oko 200 kalorija više nego obično.
Trudnicama se preporučuje raznovrsna hrana: voće, koštunjavo voće, povrće, semenke, integralne žitarice, mleko, mlečni proizvodi, riba, riblje ulje, jaja i nemasno meso.
Osnovni savet trudnicama je da dnevni unos hrane treba rasporediti na bar pet obroka sa dosta voća i povrća. Takođe, ne treba zaboraviti i dosta tečnosti (negazirani sokovi, bezalkoholna pića, obična voda…).
Multivitaminski preparati za trudnice trebalo bi da sadrže u optimalnim količinama: vitamine B kompleksa, vitamin D, vitamin C, gvožđe, kalcijum, omega-3 masne kiseline, selen, folnu kiselina i cink.
Preporuka
U multivitaminskim preparatima ima potrebnih vitamina i minerala koji su dobri kao dodaci ishrani, ali prirodna vlakna i ostale prirodne korisne sastojke iz hrane (meso, mleko, voće i povrće) ne može ništa u potpunosti da zameni.
Raznovrsna hrana uz dopunu vitaminskim preparatima doprinsi zdavlju trudnice: jačanju imuniteta, jačanju otpornosti prema infekcijama, razvoju posteljice, jačanju kostiju, sprečavanju osteoporoze, održavanju kvaliteta zuba, sprečavanju prevremenog porođaja, sprečavanju posleporođajnih komplikacija, boljem kvalitetu mleka za dojenje…
Vitamini i minerali su važni za pravilan razvoj deteta: rast mišića, razvoj očiju, razvoj nervnog i imunog sistema, kao i za sprečavanje kasnijeg obolevanja.
Trudnicama se preporučuju svakodneve lake fizičke aktivnosti, odmor od psihofizičkih naprezanja i svakodnevni kartkotrajni boravak na dnevnoj svetlosti. Sve ovo doprinosi boljem zdravlju žene, lakšem varenju hrane i boljoj apsorpcoiji korisnih sastojaka iz hrane.
Trudnice sve dodatne lekove i preparate treba da koriste samo uz konsultaciju sa svojim izabranim ginekologom, jer u trudnoći svaka neopreznost može izazvati neželjene posledice. Pored toga, obavezno detaljno pročitajte uputstvo koje ide uz preparat kako ne biste slučajno prevideli neku neželjenu nuspojavu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar