U trendu

Muž na ultrazvučnom pregledu

Nedavno su istraživači došli do zaključka da gledanje prve ultrazvučne slike nerođene bebe pomaže očevima da uspostave bolju vezu (odnos) sa svojom decom.

Istraživači su u Mičigenu intervjuisali buduće očeve, njih 22, starosti od 23 do 41, nakon što su videli rutinski ultrazvučni pregled majke svog nerođenog deteta. Pregled je obavljan u proseku od 16. do 20. nedelje trudnoće buduće majke. Od intervjusanih muškaraca, polovina su prvi put „postajali“ očevi.

Ultrazvuk je pomogao da ljudi zaista shvate da će imati dete (postati očevi) i uverio ih da je trudnoća normalna, rekli su istraživači. Pregled trudnice ultrazvukom takođe je učinio da muškarci postanu „ozbiljno“ svesni svoje uloge očeva. Na primer, jedan otac rekao je istraživačima: „Sada kada znam da će moje dete porasti i postati devojka, razmišljam… tako daleko unapred… to je ludo, ali ja mislim, to je kao da je moj mozak preuzeo brigu o njenoj budućnosti… “ Drugi ispitanik je rekao u poverenju: „Moram da budem siguran da ću imati stalan posao, jer će život i odrastanje mog deteta zavisiti od mene. Ako ja ne radim i nemam prihode, a ono ne jede, ja bih radije da moje dete jede pre nego ja…“

Ohrabrenje koje dolazi od očeva važno je da bi se budući očevi odlučili da budu prisutni na ultrazvučnom pregledu svoje trudne žene. Prema izveštajima istraživača, reakcije budućih očeva kretale su se od uzbuđenja do oduševljenja.

Dr Tova Volš, istraživač na Univerzitetu Viskonsin, izjavio je: „Iako su budući očevi brinuli o svojoj ženi, budućoj majci, oko polovina njih se osećala isključeno ili ignorisano tokom trudnoće. Oni su tokom ultrazvučnog pregleda trudnice želeli da im lekar pruži što više objašnjenja i priliku da postavljaju pitanja. I prethodna istraživanja pokazuju da i majke i bebe imaju koristi kada su očevi pozitivno uključeni i podršku tokom trudnoće, oni treba da se osećaju dobrodošlo prilikom ultrazvučnog pregleda jer je to događaj koji predstavlja njihovu prvu interakciju sa zdravstvenom zaštitom majke i deteta“, dodao je Volš.

Rezultati studije objavljeni su nedavno u internet izdanju časopisa „Fatherhood“.

Napomene

Ovo su iskustva američkih ginekologa i očeva. Slična su i iskustva u našim krajevima, s tim što naši roditelji često „vrše pritisak“ na ginekologa da bi saznali pol budućeg deteta. Podsećamo da je najznačajnija uloga ultrazvučnog pregleda trudnice praćenje zdravlja majke i budućeg deteta.

Pre prisustva budućeg oca ultrazvučnom pregledu njegove trudne supruge, trebalo bi da se budući otac „pripremi“ za ono što ga očekuje i što će videti. Kako pričaju ginekolozi, dešavalo se da budućim očevima bude odjednom nelagodno, da im pripadne teško, pa čak i da padnu u nesvest.

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike