Nespuštanje testisa – uzroci i lečenje

Kriptorhidizam podrazumeva jednostrano ili obostrano odsustvo testisa iz skrotalne kese (kese u koju su smešteni testisi) zbog nespuštanja testisa kroz preponski kanal tokom razvoja.

Oko 5% dečaka rođenih nakon normalno iznesene trudnoće, tj. u terminu, ima kriptorhidizam. U mnogim slučajevima dijagnoza se postavlja na rođenju, ali spontano spuštanje testisa događa se tokom prve godine života, tako da se krajem prve godine života promena zapaža kod 0,2-0,8% dečaka. Oko 0,75% odraslih dečaka ima kriptorhidizam. Jednostrano odsustvo testisa iz skrotuma je pet do deset puta češća pojava nego obostrano.

Oko 50% nespuštenih testisa smešteno je u predeo spoljašnjeg otvora preponskog kanala ili u početni deo skrotuma, a ostale lokalizacije mogu biti srednji deo preponskog kanala, unutrašnjost trbušne duplje ili bilo koji deo puta kojim prolazi testis tokom svog spuštanja do skrotuma.

Klinički, promena ne uzorkuje posebne simptome sem ukoliko ne dođe do komplikacija koje nastaju kao posledica uvrtanja testisa, povrede, ili pak pojave maligniteta. Školska deca mogu imati problem polnog identiteta ukoliko svoje organe upoređuju sa drugovima, a odrasle osobe imaju problem se sterilitetom, posebno ukoliko imaju obostrani kriptorhidizam.

Budući da klinički nedostaju simptomi, jedina mogućnost za postavljanje dijagnoze na vreme jeste praćenje prisustva testisa tokom razvoja muškog deteta, što se može primetiti na osnovu prisustva asimetrije skrotuma, pri čemu je skrotum prazan.

Ukoliko je reč o dečacima pubertetskog uzrasta, nisu prisutni elementi koji govore o nedostatku muških hormona (odsustvo brade i muškog tipa maljavosti). Kriptorhidizam ne treba mešati se pseudokriptorhidizmom, koji je posledica hiperaktivnog refleksa mišića koji učestvuje u spuštanju testisa u skrotum. Ovaj refleks obično aktiviraju niska temperatura, strah, manipulacija genitalijama, a promena je najčešća između treće i šeste godine života.

Terapija kriptorhidizma može biti hormonska ili hirurška, ali je veoma važno što ranije spustiti testise u skrotum radi sprečavanja kasnijeg steriliteta ili nastajanja malignih promena na testisima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.