U trendu

Nova metoda za određivanje menopauze

Jedna novija naučna studija sprovedena u SAD sugeriše da nova metoda za predviđanje poslednjeg menstrualnog ciklusa može pomoći ženama da se u menopauzi izbore sa gubitkom koštane mase i smanje rizik od srčanih bolesti.
Metoda se bazira na promenljivim nivoima dva hormona estradiola koji se nalaze u jajnicima, kao i folikul-stimulativnog hormona, koji je prisutan u mozgu i šalje signale jajnicima. Nivoi ovih hormona povećavaju se kada žene prolaze kroz period menopauze.
Sada se u medicini koristi metoda koja se bazira na tome što lekari prate obrasce menstrualnog krvarenja za određivanje tranzicione faze menopauze. Međutim, ovaj način predstavlja neprecizan pokazatelj kada će se kod žene desiti poslednji menstrualni ciklus.
„Potreban nam je bolji način kojim bi se odgovorilo na pitanja u vezi sa tim kada treba kod žene očekivati poslednju menstruaciju,“ kaže vodeći autor istraživanja doktor Gejl Grindejl, profesor na Dejvid Gefen Medicinskom fakultetu Univerziteta Los Anđeles, SAD: „Ako se dalja istraživanja fokusiraju na ovaj naš pristup, onda bi to mogao biti prvi korak ka razvoju onlajn kalkulatora i drugih alata koje žene mogu koristiti da procene u kom su stepenu tranzicije u menopauzi i koliko je daleko njihov poslednji menstrualni ciklus.“
Sposobnost da se kod žene predvidi poslednja menstruaciju mogla bi se, prema mišljenju istraživača, pokazati važnom po zdravlje žena zato što u godini pre poslednje menstruacije, žene doživljavaju ubrzani gubitak koštane mase i povećan rizik od preloma kostiju i srčanih bolesti.
Perspektive
„Neki istraživači su predložili da se sa prigodnom terapijom koja započne jednu ili dve godine pre poslednjeg menstrualnog ciklusa, u velikoj meri može smanjiti rizik od preloma i sprečiti brzi gubitak koštane mase koja se javlja nekoliko godina pre i nakon poslednje menstruacije. Ali pre nego što ideja kao što je ova bude testirana, moramo precizno predvideti koliko je neka žena zapravo daleko od menopauze,“ kaže Grindejl.
Verovatno će ova istraživanja u skorije vreme dati i konkretne rezultate pa će se stvoriti realni uslovi da se poboljša zdravlje žena, naročito na početku menopauze.