U trendu

Konačno: novi lek za ženski libido

Na tržištu se može naći veliki broj proizvoda za povećanje ženskog libida, ali podsećamo da pojedine pilule koje se koriste za ženski libido imaju i nuspojave, kojih žene nisu ni svesne.

Kao primer, stručnjaci navode jedan od lekova, pod nazivom flibaserin, koji učestvorostručuje rizik od vrtoglavice i pospanosti, a udvostručuje mučninu i zamor. Pojedine žene su od ovog leka u proseku „dobijale“ svega polovinu zadovoljavajućeg seksualnog odnosa mesečno.

Flibaserin (za isti lek postoje i drugi nazivi) je odobren od američke Uprave za hranu i lekove nakon spornog procesa i raznih revizija. Ovaj lek se smatra jednim od prvih lekova za pomoć ženama sa niskom libidom, pri čemu je u prvih nekoliko nedelja slobodne upotrebe izdato čak 227 recepata.

Za ovaj lek su rađena klinička ispitivanja (do sada pet objavljenih i tri neobjavljena) u koja je bilo uključeno skoro 6000 žena. Pokazalo se da je lek postigao samo 0,3 poena više na skali od 5 poena seksualne želje – došlo je do minimalnog povećanja „zadovoljavajućih seksualnih odnosa“ svakog meseca.

Dr Mamta Mamik smatra da je mnogo teže odrediti uticaj leka na ženski libido jer su želje žena različite: „To nije isto kao nivo holesterola u krvi gde postoje granice koje se mogu meriti.“

Ističe se da je, bez obzira na to da li ovaj lek ima uticaja na libido žena ili ne, bitno da on ima mnogo negativnih efekata – povećava mučninu, vrtoglavicu i zamor. Zato je potrebno više ispitivanja u koja bi se uključile žene iz različitih sredina, različitih etničkih grupa i različitog socijanog statusa, kako bi se što više saznalo o neželjenim dejstvima.

Pre nego što je odobren u avgustu prošle godine, ovaj lek prošao je brojna razmatzranja FDA i savetovanja odbora, istakao je dr Stiven Voloshin. Neki smatraju da je FDA popustila pod pritiskom javnosti i proizvođača, iako se znalo da o leku nema novih pozitivnih podataka. Zbog toga je pri odobrenju ovog leka FDA navela da on može ozbiljno smanjiti krvni pritisak, čak dovesti do gubitka svesti, da ga ne treba kombinovati sa drugim lekovima, da se ne uzima uz alkohol i da ga ne smeju piti žene se bolesnom jetrom.

Farmaceutska kompanija kupila je licencu za ovaj lek i pokazala da je došlo do povećanja seksualnog zadovoljavanja kod mnogih korisnika.

Kao zaključak, FDA navodi da je potrebno, zbog velikog broja nuspojava, da još neki tim nezavisnih lekara i farmaceuta, sa sertifikatom za odobrenje lekova, izvrši ispitivanje pomenutog leka. U zaključku se napominje da će lek biti povučen sa tržišta ukoliko se ustanove još neki štetni efekti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.