U trendu

Otkriven jedan od uzroka muške neplodnosti

Naučnici su analizirali uticaj ishrane na mušku spermu i zaključili kako je ‘spermagedon’, kako su ga nazvali, uveliko uzrokovan nezdravim prehrambenim navikama.

Konzumiranje nezdrave hrana moglo bi biti odgovorno za smanjenje broja spermatozoida kod muškaraca, pokazala je studija Harvarda sprovedena na 3.000 Danaca.

Ona je otkrila da su muškarci koji su jeli brzu hranu imali i do 25 odsto manji broj aktivnih spermatozoida od onih koji su se zdravo hranili.

Ljubitelji pica, pomfrita i slatkih poslastica imaju za četvrtinu niži broj spermatozoida od onih koji jedu puno voća, ribe i povrća.

Njihov broj spermatozoida u proseku je iznosio oko 122 miliona u poređenju sa 167 miliona kod muškaraca sa zdravom ishranom.

Ovo otkriće, objavljeno u časopisu „JAMA“, ukazuje na to da moderan način života vodi u drastičan pad plodnosti.

Otkriveno je da kvalitet sperme polako, ali sigurno opada u zapadnim zemljama u proteklih nekoliko decenija, a istovremeno je u porastu i gojaznost.

U ovoj studiji analizirane su četiri grupe muškaraca, raspređenih prema načinu ishrane, a ukupan broj spermatozoida iznosio je140 miliona po mililtru.

Normalan raspon prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji smatra se od 40 do 300 miliona spermatozoida po mililitru.

Globalan problem

Broj spermatozoida kod muškaraca na Zapadu u poslednjih 40 godina pao je za 60 odsto, otkriva naučno istraživanje koje još jednom dokazuje da moderni svet uništava zdravlje muškaraca.

Naučni članak objavljen je u „Human Reproduction Update“, a naučnici koji su radili na istraživanju su iz Izraela, SAD-a, Danske, Brazila i Španije.

Tačan procenat pada relativnog broja spermatozoida koji su utvrdili je 59,3 odsto, i to u periodu od 1971. do 2011.

Delovi sveta koji su se pokazali kao problematični, zapravo su sve razvijene zemlje: Evropa, Severna Amerika, Australija i Novi Zeland.

Naučnici zaključuju i to da stopa pada broja spermatozoida ne pokazuje znake zaustavljanja u poslednjih nekoliko godina.

Poziv na buđenje

Međutim, ovaj trend se ne primećuje u drugim delovima sveta; u Južnoj Americi, Africi, Aziji, gde su odgovarajuće studije takođe sprovedene.

Jedan od stručnjaka koji je komentarisao istraživanje rekao je da je ono bilo „najpotpunije do sada“. Podatke je nazvao šokantnim, i ukazao je na potrebu za buđenjem i novim istraživanjima.

Dodatni problem je uočena povezanost hemikalija sa učestalošću karcinoma testisa, broja dece rođene sa samo jednim testisom, sa muškim pubertetom i uopšte nivoom testosterona kod muškaraca.

Što se tiče problema sa hormonima, naučnici nakon ove studije više nego ikad ranije sumnjaju da s tim, između ostalog, ima veze i pušenje tokom trudnoće.

Opadanje nivoa spermatozoida prvi put je registrovano još pre 25 godina.

(Daily Mail)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.