U trendu

Ova vrlina utiče na kvalitet sperme!

Naučnici sa Kings koledža u Londonu (King’s College, London), američkog Delavar univerziteta (University of Delaware) i Univerziteta iz Novog Meksika (University of New Mexico) upoređivali su rezultate testa inteligencije 425 muškaraca starosti 31-44 godine. Ovi ispitanici takođe su bili obavezni da daju uzorak sperme.

Analizom sperme otkriveno je da osobe sa višim stepenom inteligencije imaju veći broj spermatozoida u mililitru sperme, kao i da su njihovi spermatozoidi pokretljiviji u poređenju sa spermatozoidima muškaraca sa nižom inteligencijom.

Taj fenomen naučnici su pokušali da objasne činjenicom da su inteligentniji muškarci izloženi manjem stresu u obavljanju svoga posla, da imaju bolje uslove života i da su samim tim i zdraviji, pa im je i sperma zdravija.

Studija je, međutim, pokazala i da inteligentniji muškarci koji nisu dobrog opšteg zdravlja imaju veći broj spermatozoida u mililitru sperme. Zaključeno je da su visoka inteligencija i dobar kvalitet sperme genetski povezani.

Otkriveno je takođe da sperma utiče na raspoloženje žena, ali ne onako kako se misli. Naučnici su, naime, otkrili da su žene koje sa svojim partnerom praktikuju seks bez zaštite manje depresivne nego žene čiji partneri redovno koriste kondom. Smatra se da na promenu raspoloženja utiče upravo prisustvo hormona u spermi koji se apsorbuju kroz vaginu. To, naravno, ne znači da treba upražnjavati seks bez zaštite zarad boljeg raspoloženja, jer će neželjena trudnoća ili bolesti koje se prenose seksualnim odnosom imati daleko veći negativni uticaj od prethodno navedene koristi.

Sperma nije samo tečnost u kojoj plivaju spermatozoidi, jer oni čine samo 1% sastojaka. Sperma je vrlo kompleksna, sadrži preko 300 sastojaka, među kojima su belančevine, enzimi, fruktoza (šećer), cink – da pomenemo samo neke.

Promene u boji, mirisu i izgledu sperme mogu da ukažu na zdravstvene probleme kao što su upala prostate ili problemi sa mokrenjem uzrokovani uvećanom prostatom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar