13 zabluda o pilulama za kontracepciju

O pilulama za kontracepciju ima dosta zabluda zasnovanih uglavnom na neproverenim iskustvima i iskustvima sa tabletama koje su se koristile pre trideset i više godina.

Da bismo otklonili bar neke sumnje, navodimo odgovore na najčešće zablude o pilulama za kontracepciju:

1) Antibebi pilule mogu koristiti samo žene određenih godina starosti?

Savremene pilule za kontracepciju mogu koristiti žene svih godina starosti koje imaju menstruaciju. To znači da tablete mogu koristiti i mlade devojke koje su dobile prvu menstruaciju i žene u zrelim godinama koje još nisu ušle u menopauzu.

2) Žene koje nekoliko godina koriste sredstva za kontracepciju postaju gojazne?

Istraživanja i statističke studije pokazali su da korišćenje kontracepcije ne utiče na povećanje telesne mase i ne dovodi do preterane gojaznosti. Uzroci gojaznosti druge su prirode i mogu biti veoma različiti (genetika, način ishrane, način života…).

3) Pre upotrebe pilula i tokom njihovog korišćenja treba stalno ići na preglede i često kontrolisati krvnu sliku?

Pre početka korišćenja hormonskih tableta, treba ići na ginekološki pregled, a posle toga ići redovno na uobičajene preglede. Na osnovu prvih i kasnijih pregleda, ginekolog na osnovu zdravstvenog stanja pacijentkinje preporučuje odgovarajuća sredstva za kontracepciju i učestalost pregleda, a to nema nikakve veze sa hormonskim lekovima.

4) Upotreba pilula povećava maljavost i izaziva akne?

Pilule sa sintetskim niskim dozama hormona povećavaju kvalitet kože, tako da ne utiču na maljavost, čak koža postaje manje masna i čistija. Upotrebom savremenih kontraceptivnih sredstava smanjuje se pojava akni (bubuljica) na koži žene.

5) Upotreba antibebi pilula povećava rizik od nastajanja raka dojke?

Nije dokazano da upotreba antibebi pilula povećava rizik od nastajanja raka dojke.

6) Sredstva za kontracepciju izazivaju karcinom jajnika i grlića materice?

Dugogodišnja istraživanja pokazala su da je pojava karcinoma jajnika i karcinoma grlića materice ređa kod žena koje koriste hormonske pilule za kontracepciju nego kod drugih žena.

7) Usled upotrebe kontraceptivnih sredstava, menstruacije postaju bolnije a krvarenja obilnija?

Upotrebom tableta za kontracepciju sa niskim dozama hormona, menstruacije kod žena postaju redovnije, manje bolne i sa mnogo manje krvarenja nego obično.

8) Sredstva za kontracepciju izazivaju poremećaje menstrualnog ciklusa?

Pilule za kontracepciju dovode do sređivanja menstrualnog ciklusa, tako da menstruacija nastaje u pravilnim vremenskim razmacima.

9) Upotrebom pilula dolazi do neplodnosti?

Upotrebom pilula za kontracepciju smanjuje se rizik od nastajanja mnogih bolesti i vanmaterične trudnoće. Dokazano je da se plodnost žena povećava posle upotrebe antibebi pilula.

10) Posle upotrebe pilula, potrebno je više meseci do željene trudnoće?

Iskustva govore da žene mogu da zatrude već prvog meseca posle prestanka upotrebe tableta, a da su trudnoće uredne i normalne.

11) Na svakih nekoliko meseci korišćenja pilula za kontracepciju treba praviti pauzu od dva-tri meseca?

Kontraceptivne pilule mogu se, bez problema i bez posledica po zdravlje, koristiti godinama bez prekida. Uslov je koristiti pilule kako je propisano i predviđeno (21 dan, pa 7 dana pauze).

12) Pilule štite od polno prenosivih bolesti?

Pilule ne štite od polno prenosivih bolesti. Od svih kontraceptivnih sredstava jedino kondom može da štiti od polno prenosivih bolesti.

13) Hormonske pilule za kontracepciju veoma su štetne po zdravlje?

Upotrebom pilula za kontracepciju smanjuje se rizik od nastajanja mnogih bolesti: zapaljenja jajnika, cista na jajnicima i endometrioze. Tablete za kontracepciju smanjuju rizik od vanmaterične trudnoće. Savremene pilule za kontracepciju sa niskim dozama hormona mogu povoljno delovati na dijabees i štitastu žlezdu.

Osobe koje boluju od neke hronične bolesti, treba da se posavetuju sa svojim ginekologom o tome koja kontraceptivna sredstva najviše odgovaraju njihovom zdravstvenom stanju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.