U trendu

Ubedljivo najveći prateći uzrok neplodnosti

Narušeno mentalno zdravlje i anksioznost česti su problemi mladih, pogotovu parova koji žele da osnuju porodicu, a imaju problem sa začećem.

Jedna od studija pokazuje da polovina žena i trećina muškaraca iz pet klinika za lečenje neplodnosti u Kaliforniji ima simptome depresije, dok anksioznost ima 76% žena i 61% muškaraca. Zbog ovoga mnogi doktori smatraju da treba obratiti pažnju na emocionalno zdravlje pacijenta, i to zbog neplodnosti, koja zahteva više od jednog ciklusa lečenja. Ukoliko su pacijenti emotivno uznemireni, može da se desi da odustanu od lečenja i da izgube šansu za uspeh.

Postoji više načina za lečenje neplodnosti, od lekova koji stimulišu ovulaciju pa sve do veštačke oplodnje. Međutim, sigurno je da samo lečenje vodi emocionalnoj uznemirenosti, pri čemu u toku lečenja neki imaju poboljšanja stanja depresije kroz razgovor, dok 21% žena i 11% muškaraca prima neku vrstu terapija za mentalno zdravlje.

Sa jedne strane, smatra se da je napravljen mali pomak u lečenju depresije i anksioznosti, dok sa druge strane, pacijenti koji priznaju da imaju problem s mentalnim zdravljem – nemaju ili novca ili vremena za lečenje tog problema zbog lečenja neplodnosti. Često se dešava da osiguravajuće kuće ne pokrivaju troškove lečenja, tako da mnogi pacijenti sami snose troškove, pa se zbog toga odriču drugih lečenja.

Zato mnogi doktori kažu da u okviru klinike za lečenje neplodnosti mora da se leči i mentalno zdravlje, kako bi se pospešilo lečenje neplodnosti i mnoge buduće mame ostale u drugom stanju.

Kao zaključak navodi se savet onima koji imaju problem sa sterilitetom i žele da se leče, da se prvo raspitaju kod svog lekara o klinikama koje se time bave kako bi našli najbolje uslove u svakom pogledu, sve u cilju uspešnog lečenja i dobijanja potomstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.