U trendu

Koriste ih mnoge žene, a stručnjaci ozbiljno upozoravaju

Oralni kontraceptivi (OC) su tablete koje se najčešće upotrebljavaju kao sredstvo protiv neželjene trudnoće. Međutim, kod izvesnih poremećaja menstrualnog ciklusa, kao kada je posredi sindrom policističnih jajnika, ove tablete koriste se za regulisanje redovnosti menstrualnog ciklusa i radi suzbijanja onih znakova koji su posledica povećane koncentracije muških hormona u krvi (akne i pojačana maljavost).

Danas se na tržištu nalaze tzv. kombinovane tablete (sadrže dva hormona – estrogen i progesteron), ili samo progesteron. Era kombinovanih kontraceptivnih tableta započela je 1960. godine, kada je progesteronu dodat estrogen.

Klasifikacija OC bazira se na dozi i tipu hormona koji se nalazi u tabletama. Tzv. prva generacija sadrži više od 50 mcg etinil-estradiola i progestina. Neželjeni efekti ovako visoke doze estrogena, kao što je tromboza krvnih sudova srca, doveli su do razvoja tzv. druge generacije tableta koje sadrže manje od 50 mcg etinil-estradiola, a promenjen je i sastav drugog hormona, tj. progestina.

Posebna pažnja posvećuje se progestagenoj komponenti, koja deluje na nivo masnoća i krvi, ali ima i neželjene efekte (akne i maljavost), te je to bio razlog za proizvodnju tzv. treće generacije OC.

Poslednjih godina farmaceutska industrija za progestagenu komponentu daje drospirenon, koji ima povoljan efekat svojim delovanjem na receptore onih hormona koji regulišu metabolizam natrijuma i kalijuma, što kao rezultat daje manje zadržavanje vode u organizmu i stabilnost telesne težine tokom uzimanja ovih tableta. Yasmin, koji sadrži 3 mg drospirenona i 30 mcg etinil-estradiola, poslednjih godina zbog dobre podnošljivosti postaje popularan u paleti OC. Međutim, ukoliko su značajnije izraženi maljavost i akne, antiandrogena aktivnost drospirenona nije snažna kao ciproteron-acetata ili drugih lekova koji se upotrebljavaju za terapiju pojačane maljavosti.

 Više o kontracepciji…

Napišite komentar