Ova polna infekcija dobija se putem – dodira!

Foto; Imagerymajestic/Freedigitalphotos.net

Nije neophodno imati seksualni odnos da bi se osoba inficirala humanim papiloma virusom (HPV).

Utvrđeno je da se infekcija prenosi putem dodira, tj. kože. Smatra se da će tri četvrtine populacije biti izloženo ovom virusu baš zbog prenošenja putem dodira, tj. preko kože.

Dr Dženifer Blejk, načelnik ginekološko-akušerskog odeljenja u Torontu (Jennifer Blake, Women’s College Hospital, University of Toronto), kaže da je preporuka da se vakcinišu sve osobe ženskog pola starosti od 9 do 13 godina, pre nego što postanu seksualno aktivne.

Osobe ženskog pola između 14 i 26 godina takođe će imati koristi od ove vakcine, čak i ako su seksualno aktivne. Za starije od 26 godina ne kažemo da vakcina nije preporučljiva, ali nemamo dovoljno pouzdanih podataka zato što ove osobe nisu bile ciljna grupa u kliničkom ispitivanju vakcine.

Sa 26 godina starosti naše telo ne reaguje dovoljno na vakcine, a većina ženskih osoba je seksualno aktivna, pa samim tim i više izložena ovom virusu. Međutim, bilo da je osoba izložena povećanom riziku ili da je dijagnostikovano da je zaražena HPV, vakcina može da spreči dalju izloženost i širenje ove infekcije.

Postoje četiri soja (vrste) ovog virusa: dva soja uzrokuju nastanak bradavica u genitalnoj regiji (genitalni herpes), dok druga dva soja izazivaju nastanak raka grlića materice kod žena i imaju ulogu u nastanku raka stidne (genitalne) i usne (oralne) regije kod muškaraca.

Dr Blejk kaže da ne može zvanično da preporuči ovu vakcinu ženama i muškarcima koji su stariji od 26 godina, ali smatra da te osobe treba da budu proaktivne, jer se radi o vakcini koja je najviše bila ispitivana i samim tim spada u red najbezbednijih na tržištu. Takođe, smatra da mi nikada nismo imali mogućnost da sprečimo nastanak karcinoma.

Još članaka o humanom papiloma virusu (HPV)…

3 komentara

  • Gordana Popadić

    Imam 31 godinu i ćerku od 10 godina kojoj sada želim već da dam tu vakcinu, kad su je već napravili da može da spreči od kasnijih bolesti, što da ne, a sebe mi je žao što ne mogu da je primim.

  • Bojana L

    Da li vakcina ima neka neželjena dejstva i zbog čega je ne mogu primiti stariji od 26?

  • Maja Đurašković

    Da li ta vakcina postoji u našim ginekološkim ordinacijama?

Ostavite komentar