U trendu

Polno prenosive bolesti haraju!

Rizik od polno prenosivih bolesti i infekcija danas je veoma visok svuda u svetu pa i kod nas. Sprečiti infekciju ili neku polnu bolest danas je vrlo teško, jer se ignorišu upozorenja lekara, i to naročito mlađih osoba, tinejdžera.

Skoro dve trećine svih zaraženih polno prenosivim bolestima jesu osobe mlađe od 25 godina. Najviše su ugroženi tinejdžeri, jer upražnjavaju nezaštićeni seks i u kraćem periodu imaju više partnera. Uz to, i njihove biološke promene mogu povećati rizik od dobijanja polnih bolesti.

Vakcinacijom možete sprečiti infekcije koje mogu izazivati rak grlića materice ili genitalne bradavice. Postoji niz vakcina za određenu infekciju, a uz razgovor sa ginekologom treba razmisliti koja bi vakcina kojoj osobi bila neophodna zbog bezbednosti oba seksualna partnera.

Posebno je važno da trudnice koje su u riziku od polno prenosivih infekcija upražnjavaju bezbedan seks, jer infekcija polnim bolestima može uticati na njihovu bebu. Pojedine polno prenosive bolesti mogu ugroziti život bebe ili izazvati ozbiljne dugoročne smetnje i probleme za bebu.

Sprečavanje seksualno prenosivih infekcija (bolesti) mnogo je lakše nego kasnije lečenje posledica tih infekcija.

Saveti

Razgovarajte sa svojim partnerom pre seksualnog odnosa i saznajte da li je ona ili on nosi sobom rizike od polno prenosivih infekcija ili bolesti. Postoji mogućnost da je osoba zaražena, a i da ne zna za to. HIV, na primer, može biti prisutan u organizmu i do 6 meseci pre nego što se detektuje u krvi.

Zbog toga je svom partneru bitno postaviti sledeća pitanja:

  • koliko je seksualnih partnera imao
  • koliko puta je imao seks bez ikakve zaštite
  • da li su ona ili on ikada imali polno prenosive bolesti i da li su lečene
  • ako polno prenosiva bolest nije izlečiva, kako se zaštititi

Najbolje što možete da uradite jeste da budete odgovorni i izbegnete seksualni odnos ukoliko imate polno prenosivu infekciju ili simptome. Takođe, izbegavajte i vi seksualne odnose sa osobom koja ima polno prenosivu infekciju ili je možda bila izložena navedenim infekcijama.

Više različitih partnera sa seksualnim odnosom u kratkom vremenskom periodu povećava rizik od polno prenosivih bolesti.

Neke infekcije šire se putem oralno-genitalnog seksa ili genitalno-analnog seksa.

Budite odgovorni i koristite kondom da biste sprečili polno prenosive bolesti čak i u slučaju korišćenja kontraceptivnih pilula (pilule štite od trudnoće, a ne od infekcija).

Korišćenjem kondoma smanjuje se rizik od mnogih polno prenosivih infekcija uz uslov da se pravilno i dosledno koristi. Kondom se koristi pre početka bilo koje seksualne radnje, a naročito ga koristite sa novim partnerom sve dok niste sigurni da on ili ona nemaju neku infekciju (bakterije ili viruse).

Koristite kvalitetnije kondome radi lične sigurnosti i nemojte koristiti vazelin kao lubrikant kondomu, jer rastvara lateks kondome.

Ukoliko žena koristi neki drugi metod kontrole za sprečavanje trudnoće, a njen partner nema ili ne želi da koristi muški kondom, postoji i ženski kondom, koji je dostupan za takve situacije i koji takođe štiti od polno prenosivih bolesti.

Veliki broj žena koristi i spermicide kao kontraceptivna sredstva. Treba naglasiti da oni često iritiraju sluzokožu vagine ili rektuma, što može povećati rizik od dobijanja i HIV-a i neke druge bolesti zaraženog partnera.

„Vodite ljubav, a ne rat“ je poznata izreka, ali biti bezbedan i zaštićen važi u oba slučaja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.