U trendu

Prevremena ejakulacija iz ugla vrhunskog urologa

Prevremena ejakulacija je jedan od najčešćih oblika seksualne disfunkcije muškaraca. Češća je i od impotencije (erektilne disfunkcije). Prevremena ejakulacija predstavlja ozbiljan problem koji se odražava i na seksualno ponašanje, samopouzdanje i kvalitet života muškarca. Muškarac se zbog tog problema obično povlači u sebe, izbegava seksualne odnose, ili pak postaje agresivan, optužujući partnera za problem.

Prevremena ejakulacija zapravo je ejakulacija sa minimalnom seksualnom stimulacijom koja nastaje pre, za vreme ili neposredno posle vaginalne penetracije, pre nego što oba partnera to žele. Smatra se da “normalna“ dužina seksualnog odnosa iznosi od 2 do 7 minuta.

Vrlo je važno da oba partnera dostignu orgazam u isto vreme. Postoje partneri čiji seksualni odnos traje kraće, ali zajedno doživljavaju orgazam i ne vide nikakvih problema u svom seksualnom odnosu; postoje i oni kod kojih taj odnos traje duže, ali muškarac ejakulira pre nego što partner doživi orgazam, što predstavlja ozbiljan problem. Takođe, imamo muškarce koji se žale na ubrzanu ejakulaciju, a imaju potpuno normalnu seksualnu funkciju, ali nerealna seksualna očekivanja.

Smatra se da je uzrok ove pojave abnormalnost autonomnih refleksnih puteva i visoka osetljivost glavića penisa. Prevremena ejakulacija je gotovo uvek psihogene prirode i najbolje je leče specijalizovani psiholozi ili psihijatri. Lečenje se obično sastoji u savetovanju i primeni specijalne tehnike prilikom seksualnog odnosa.

Koriste se i kreme ili sprejevi koji se direktno nanose na glavić penisa i koji ga anesteziraju, tako da penis više nije toliko osetljiv, što pomaže boljoj kontroli i odlaganju ejakulacije.

U fazi kliničkog ispitivanja je i nekoliko lekova (pilula) i pokazuje se da imaju pozitivan efekat, ali se na njihovu primenu mora čekati dok se ne pojave na tržištu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (6)