Rana menopauza dovodi do ozbiljnog zdravstvenog problema

Naše žene sve ranije ulaze u menopauzu…

Menopauza pre 50. godine života povećava rizik od nefatalnih srčanih oboljenja, a što se ranije dogodi menopauza, to je veći rizik, pokazuju nova istraživanja.

Istraživači su analizirali podatke više od 300.000 žena koje su bile deo 15 studija širom sveta i otkrili su da će žene koje su ušle u menopauzu pre 50 godina verovatnije imati nefatalni srčani problem, kao što je srčani udar, angina pektoris ili moždani udar.

„Žene mlađe od 40 godina koje dožive prevremenu menopauzu imale su gotovo dvostruko veći rizik od nefatalnog kardiovaskularnog događaja pre 60. godine života u odnosu na žene koje uđu u menopauzu između 50 i 51 godine“, rekla je autorka studije dr Gita Mišra.

Dr Mišra je dodala da su žene koje su ušle u menopauzu između 40 i 44 godine imale 40 odsto veću verovatnoću da dožive neke od srčanih problema.

Prethodna istraživanja pokazala su vezu između rane menopauze i fatalnih srčanih problema, objasnili su autori studije.

„Veza sa nefatalnim kardiovaskularnim događajima do sada je bila nejasna. Pušenje, prekomerna težina i niži nivo obrazovanja takođe mogu da ojačaju vezu između rane menopauze i ženskog rizika od kardiovaskularnih bolesti“, rekla je dr Mišra.

Otkriće ima značajne kliničke i zdravstvene posledice, kaže vođa studije dr Dongšan Zu.

„Prepoznavanje žena u ranoj menopauzi pruža mogućnost lekarima da rade sa njima kako bi mogli da prate i aktivno upravljaju faktorima rizika od kardiovaskularnih bolesti. Rana klinička dijagnoza pomoći će poboljšanju ukupnog kardiovaskularnog zdravlja u postmenopauzalnim godinama“, rekao je dr Zu.

Izveštaj je objavlje u časopisu „The Lancet: Public Health”.

(WebMD)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.