Ružna koža u trudnoći

Hormoni imaju vrlo važnu ulogu u funkciji i izgledu kože. Zato nije ni čudno što je žena u trudnoći specijalno izložena neželjenim promenama na koži, kao što su pojačana pigmentacija, nastanak akni ili pojava strija.

Uzrok tih promena je povećana količina estrogena i progesterona, esencijalnih hormona za trudnoću. Oni izazivaju i promene na koži na koje osoba ne može da utiče. Kožu tada treba stalno održavati vlažnom uz, naravno, odgovarajuću higijenu.

Povećana pigmentacija manifestuje se obično na licu, tj. pojavljuju se tamnija mesta na čelu, nosu i na obrazima. Takva promena se zove kloazma (chloasma) i nastaje zato što su ćelije koje stvaraju pigment, tzv. melanociti, pod kontrolom hormona estrogena. Ipak, ove promene najčešće se povlače u toku nekoliko meseci posle porođaja.

Povećana pigmentacija primećuje se i oko bradavica na dojkama, na srednjoj liniji trbuha, a mladeži postaju tamniji.

Jedino što trudinica može da uradi jeste da se kloni sunca, i to od samog početka trudnoće, i da stalno koristi zaštitna sredstva protiv sunca kojima će mazati izložene delove tela. Ukoliko se ne obrati pažnja na vreme, hiperpigmentaciju je vrlo teško lečiti posle završene trudnoće.

Bubuljice (akne) su uzrokovane povećanim lučenjem lojnih žlezda, koje su direktno stimulisane povećanim nivoom estrogena i progesterona u krvi. Žene koje su sklone formiranju bubuljica tokom menstrualnog ciklusa, biće sklone njihovom formiranju i tokom trudnoće. Jedina preporuka je redovno čišćenje lica, najmanje jednom ujutru i uveče, i to sredstvima koja nemaju u svom sastavu ulja. Ulje u losionima samo će pogoršati situaciju, jer će zatvoriti pore na koži i omogućiti stvaranje novih bubuljica.

U trudnoći veoma često nastaju i strije usled prekomernog rastezanja kože, najčešće na trbuhu i dojkama. Dolazi do pucanja vrlo tankog sloja koji leži odmah ispod kože i nema dovoljnu elastičnost da bi mogao da podnese povećano rastezanje. Strije mogu da budu ljubičaste, crvenkastobraonkaste ili tamnobraon. Ukoliko su umerene u intenzitetu, one se najčešće povlače posle završetka trudnoće.

Postoji nekoliko stvari koje trudnica može da uradi da bi pojavu strija svela na minimum. Kao prvo, mora da pazi da se ne ugoji previše tokom trudnoće, sprovodeći dijetu bogatu voćem i povrćem. Zatim, treba od prvog dana kožu da maže kremama koje će je učiniti vlažnijom i elastičnijom. To treba nastaviti i tokom nekoliko meseci posle završene trudnoće. Ukoliko se primeti nastanak strije, treba odmah početi s nanošenjem kreme bogate vitaminom E, koji vrlo povoljno utiče na brzo zarastanje kože.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.