U trendu

Seks i nivo testosterona

Stručnjaci su dugo pretpostavljali da nivo testosterona kod muškarca opada sa godinama, pa to utiče na njihov seksualni život. Nova studija pokazuje, međutim, da i suprotan proces može biti istina.

„Većina ljudi, ali i stručnjaka, smatra da se, tokom starenja, kod muškaraca smanjuje nivo testosterona i da to dovodi do smanjene seksualne aktivnosti. Naša studija dovodi ovu tvrdnju u pitanje i navodi na pretpostavku da je možda i obrnuto“, rekao je dr Dejvid Handelsman, istraživač na Univerzitetu u Sidneju, u Australiji.

Zbog takvih pretpostavki i tvrdnji, u svetu je vrtoglavo porasla i prodaja suplemenata testosterona, iako to možda nije bilo potrebno, napominje dr Handelsman.

Stručnjaci upozoravaju da bi i druge životne navike mogle da utiču na nivo testosterona kod muškaraca tokom starenja, mada nije bila dizajnirana tako da uzima i druge faktore u obzir.

Istraživači su ispitivali više od 1.700 muškaraca, starosti 70 godina i više, u Sidneju. Testirali su ljude na početku studije i dve godine kasnije.

Tokom oba ispitivanja, muškarci su odgovorili na pitanja o seksualnom funkcionisanju, uključujući to koliko često su mogli da postignu i zadrže erekciju i koliko često su imali seksualne aktivnosti koje su dovele do ejakulacije – i masturbaciju i seksualne odnose. Takođe su pitani i kolika im je sada želja za seksom u odnosu na vreme kada su imali 50 godina.

Istraživači su u oba slučaja merili nivo testosterona i drugih hormona. Oni su utvrdili da je pad nivoa testosterona, iako manji od 10%, bio povezan sa smanjenom seksualnom aktivnošću i željom, ali ne i sa manjom erekcijom.

„Smanjenje seksualne funkcije snažno je povezano sa smanjenjem nivoa testosterona“, rekao je Handelsman. „Međutim, pad nivoa je bio mali i druga istraživanja su pokazala da tek pad od 70 do 80% utiče na seksualno funkcionisanje.“

Efekat smanjenja nivoa testosterona u studiji bio je suviše mali da bi prouzrokovao smanjenu seksualnu funkciju – uzroci smanjenja seksualnih aktivnosti verovatno su bili neki drugi. Povezanost uzroka i posledica nije utvrđena.

Prema rečima dr Handelsmana, zajednička pretpostavka da niži nivo testosterona dovodi do manje seksualne želje i aktivnosti bio je „glavni motiv povećanja prodaje testosterona“ na severu Amerike u poslednjih nekoliko decenija.

Nedavno je Američka agencija za hranu i lekove naredila da se na kutije sa suplementima testosterona obavezno istakne upozorenje o mogućem povećanom riziku od srčanog udara i šloga.

Nalazi studije ne spore da testosteron u dovoljno visokim dozama povećava seksualnu aktivnost i interesovanje mladih i starijih muškaraca. Istraživači smatraju da nemaju dovoljno dokaza kako bi pružili savete o tome da li povećanje seksualne aktivnosti bilo koje vrste može održavati nivo testosterona kod starijih muškaraca.

Rezultati studije još su preliminarni do detaljne analize i zvaničnog objavljivanja u stručnom medicinskom časopisu.

Reakcije

Dr Bred Anavolt, endokrinolog i profesor medicine na Univerzitetu u Vašingtonu u Sijetlu, sumnja u navedene tvrdnje, mada rezultate smatra zanimljivim: „Mislim da osnovni premisa nije u redu i ne podržava rezultate studije. Jednostavno, ne možete ovako povezati uzroke i posledice.“

Anavolt je rekao: „Postoje podaci koji ukazuju na to da povećana fizička aktivnost povećava i nivo testosterona. Muškarci koji ostaju seksualno aktivni i u poznim godinama možda imaju bolje i druge zdrave navika, zdravije se hrane, manje piju, manje puše i više vežbaju…“

Tako se nameće jedna vrsta zaključka: „Seksualna aktivnost može biti marker za dobro zdravlje i zdrave životne navike.“

Anavolt savetuje: „Starijim muškarcima zainteresovanim za dobar seksualni život koji imaju normalan nivo testosterona, bitno je da održavaju zdravlje i budu fizički aktivni.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.