U trendu

Seks, kontracepcija i trudnoća – zanimljiva statistika

Mladi bi trebalo da budu dobro informisni o seksualnim odnosima, neželjenoj trudnoći, polno prenosivim bolestima i sredstvima za kontracepciju. Najviše istraživanja o seksu i pouzdanosti kontracepcije vrše farmaceutske kuće kako bi došle do što boljih i što zdravijih kontraceptivnih sredstava.

Iznosimo neke podatatke o kontracepciji i seksu do kojih su došli stručnjaci kroz svoja brojna istraživanja.
Seks
Istraživanja su pokazala da je za veliki broj parova seksualni odnos u trajanju od 2 do 5 minuta prekratak, a između 20 i 30 minuta predugačak. Prosečno, "idealno" trajanje "kvalitetnog" seksualnog odnosa iznosi oko 10 minuta, odnosno 7-15 minuta.
Seks u trudnoći nije zabranjen, čak je i poželjan, ali ne baš u poslednjem mesecu trudnoće. Sa seksom u trudnoći ne treba preterivati a pored toga treba voditi računa o mogućim infekcijama i izbegavati "gimnastičke poze" za ženu.
Žena može imati polne odnose i u toku menstruacije, ali tada postoje neki rizici. Tokom menstrualnog krvarenja žena je veoma podložna infekcijama. Pošto većina žena ima relativno neredovne menstruacije (mali broj žena ima idealno redovne menstruacije i ovulaciju u tačno određeno vreme), postoji velika verovatnoća da žena zatrudni i u vreme menstruacije (20-25%).
Kontracepcija
Jedino apstinencija pruža 100% zaštitu od trudnoće i polno penosivih bolesti, ali može prozurokovati psihičke i socijalne probleme kod parova.
Sto posto sigurna kontracepcija ne postoji, ali postoje sredstva koja pružaju visok procenat zaštite od neželjene trudnoće.
Treba znati da od svih kontracepctivnih sredstava koja su nam na raspolaganju samo kondom štiti od polno prenosivih bolesti. Kondom i kontraceptivna pilula pružaju oko 95-99% sigurnu zaštitu od trudnoće.
Prema podacima UNICEF-a za Evropu, u Egleskoj 80% parova koristi savremena sredstva za kontracepciju, a Poljska i Srbija su pri dnu sa oko 20%.
U Srbiji više od 50% parova ne koristi nikakva sredstva za kontraceopciju pri seksualnim odnosima.
Sredstva za kontracepciju u Srbiji najviše koriste parovi između 30 i 40 godina starosti.
Veoma je zabrinjavajuće da mladi u Srbiji (mlađi od 20 godina starosti) koji stupaju u seksualne odnose, koriste sredstva za kontracepciju u manje od 5% slučajeva, što može biti veoma opasno po zdravlje i eventualnu trudnoću.
Jedno istraživanje u Kanadi pokazalo je da su homoseksualci (i biseksualne osobe) bolje informisani o polno prenosivim bolestima od hetreoseksualaca, ali da su tri puta manje informisani o mogućnostima neželjene trudnoće.
Prirodne metode kntracepcije (plodni-neplodni dani, prekid odnosa…) pružaju zaštitu od trudnoće u 80-95% slučajeva. Međutim, ukoliko se ove metode koriste duži niz godina (veliki broj seksualnih odnosa), postoji relana opasnost da će do trudnoće doći nakon nekoliko godina.
Željena i neželjena trudnoća
Za oko 10% parova koji žele trudnoću potrebno je više od godinu dana da dođe do začeća, a za 5% više od dve godine.
Svaki šesti par zatraži pomoć lekara zbog neplodnosti ili sumnje u sterilitet.
Gojazne žene i gojazni muškarci imaju više problema sa neplodnošću (sterilitetom) nego parovi koji imaju prosečnu telesnu težinu. Neuhranjene (anoreksične) žene zbog poremećene hormonske ravnoteže i neredovne ovulacije veoma teško ostaju trudne (sve dok težinu ne dovedu u normalne tokove).
Pušenje, alkohol, izloženost pesticidima i zagađen (kontiminitran) vazduh veoma nepovoljno utiču na plodnost parova.
Idealna starost parova za željenu trudnoću je 22-25 godina starosti, a posle 35 godina starosti verovatnoća za prvu trudnoću je sve manja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)