U trendu

Seks nakon trudnoće

Većina ljudi misli da seksualni odnosi nakon trudnoće nisu potrebni ženi i da je svakoj ženi verovatno to poslednja stvar na umu. Ali seks je posle trudnoće potreban i ženi i njenom partneru i on se ipak dešava.

Neke žene počinju sa seksualnim odnosima sa svojim partnerom nakon 4-6 nedelja od porođaja, a neke i nakon nekoliko meseci.

Nakon porođaja dolazi do hormonskih promena koje vaginu mogu činiti suvom, naročito ukoliko žena doji. Zbog toga može doći do bola tokom seksualnog čina.

Da bi se bol izbegao, počnite sa, predigrom, maženjem ili masažom kako biste podstakli prirodno vlaženje vagine. Ukoliko je vagina suva, koristite kreme ili gelove za podmazivanje. Takođe, još jedno od rešenja za oslobađanje od bolova jeste pražnjenje bešike ili topla kupka.

Posle porođaja dolazi do promene i smanjenja mišićnog tonusa. Zato se preporučuju Kegelove vežbe u trajanju od 10 sekundi i to najmanje tri grupe vežbi dnevno.

Često pitanje koje se postavlja doktorima jeste koliko treba čekati do naredne trudnoće. Obično razmak između dve trudnoće treba da bude između 18 i 24 meseci. Ukoliko niste sigurni u sebe i svog partnera, ginekolog može da vam preporuči neko kontraceptivno sredstvo i da vas posavetuje o svemu.

Mnogim ženama nakon porođaja i rođenja deteta život se promeni. Postaju veće obaveze, briga o novorođenčetu je dosta iscrpljujuća pa su samim tim i žene umorne i nenaspavane, tako da im seks ne pada na pamet. Ipak to ne znači da sa seksualnim životom treba prekinuti na duže vreme. Treba pokušati sa vođenjem ljubavi u ranim jutarnjim časovima kada su roditelji odmorni, a beba spava.

A šta ako neku ženu seks ne zanima?

To je u redu, neko vreme, jer je ipak došao na svet novi član porodice, pa se supružnici navikavaju na to. Može da se desi da žena smatra da nije dovoljno seksi kao što je bila pre trudnoće ili se plaši da seks može da boli. Isto tako, neke žene mogu da imaju i postporođajnu depresiju. Ali suština svega navedenog jeste razgovor sa partnerom i usaglašavanje želja i obaveza, a ako treba, obratite se svom lekaru kako bi vam pomogao.

Za početak pomognite sami sebi tako što će te postaviti razumna očekivanja prilikom prilagođvanja roditeljstvu. Hranite se zdravo, pijte dosta tečnosti, uključite fizičku aktivnost, odmarajte se što više i pitajte svog partnera i prijatelje za pomoć.

Zapamtite, dobro se brinite o sebi, vodite računa o partneru, vodite računa o bebi i održavajte strast prema partneru.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)