U trendu

Simptomi i uzroci ženskog steriliteta

Milioni parova žele i pokušavaju da postanu roditelji, ali neplodnost muškaraca i sterilitet kod žena, a veoma često i kombinacija oba faktora dovodi do neuspeha začeća.

Procene istraživača su da samo u Americi 10% do 15% parova ima problema da ostvari želju o biološkom roditeljstvu. Trećina svih neuspeha jeste ženska neplodnost, a trećina muška. Kod preostale trećine parova uzrok je nepoznat, ili se smatra da je kombinacija muških i ženskih faktora neplodnosti.

Što se tiče ženske neplodnosti, veoma često se problemi lako i bezbolno rešavaju, a ponekad se može desiti da se uzroci teško mogu utvrditi.

Kada se utvrde uzroci, onda lekari određuju i tretmane koji mogu biti različiti od slučaja do slučaja. Opcije lečenja ili tretmana zavise od osnovnog problema, a dešava se da tretman nekad nije ni potreban. Mnogi parovi koji su smatrani neplodnim, zdravim načinom života i redovnim seksualnim odnosima spontano postanu roditelji.

Najčešći simptomi ženske neplodnosti

  • predugačak period između menstrualnih ciklusa (više od 35 dana)
  • prekratki periodi između menstrualnih ciklusa (manje od 21 dan)
  • nepravilan menstulani ciklus, kao i odsutnost ciklusa, što može biti znak nedostatka ovulacije

Ne postoji nijedan spoljašni uočljiv znak ili simptom ženskog steriliteta.

Pomoć lekara

Pomoć lekara treba potražiti i u zavisnosti od toga koliko žena ima godina:

  • žene u ranim tridesetim godinama i mlađe žene dobijaju preporuku da pokušaju da zatrudne, bez lečenja i tretmana, u roku od godinu dana. Tek posle tog perioda, treba da se vrši testiranje i određivanje lečenja.
  • žene između 35 i 40 godina starosti koje posle 6 meseci normalnih seksualnih odnosa ne ostanu trudne – pristupaju određenim testiranjima i tretmanima
  • žene starije od 40 godina koje žele da zatrudne – treba odmah da krenu sa preporučenim testiranjima i tretmanima

Lekar može preporučiti da se odmah krene sa testiranjem i lečenjme kod žene kod koje je do tada bio nepoznat uzrok neplodnosti ako ima istoriju nepravilnih i bolnih menstruacija, zapaljenja male karlice, česte pobačaje ili lečenje neke vrste raka ili endometriozu.

Faktori bitni za trudnoću

Period ovulacije (jajnici proizvode i oslobađaju jaja) gde lekar na osnovu menstrualnog ciklusa odredi period ovulacije

Kvalitet sperme – problem koji se ređe javlja, ali postoje muškarci sa istorijom teških bolesti ili operacija koji imaju problem sa ejakuacijom ili kvalitetom sperme (broj i pokretljivost spermatozoida). Zbog toga se rade testovi za utvrđivanje stanja sperme kod muškaraca.

Redovan seksualni odnos – tokom perioda ovulacija potrebno je imati redovne seksualne odnose (nekoliko puta dnevno ili bar jednom dnevno)

Prirodan seksualni odnos (bez kondoma, tableta, prstena i slično) – tokom seksualnog odnosa ne koristiti kondome niti bilo šta što može zatvoriti kanale jajovoda i prilaz materici.

U nekim slučajevima, uzrok neplodnosti se nikada ne pronađe. Smatra se da neplodnost obično nastaje kao posledica više manjih faktora neplodnosti kod oba partnera. Iako problem deluje frustrirajuće, straučnjaci smatraju, a i praktična iskustva to potvrđuju, da se problem neplodnosti kod parova najčešće uspešno rešava tokom relativno kratkog vremenskog perioda.

Naša stvarnost

I u našim krajevima, rezultati i uzroci neplodnosti slični su kao i u Americi, s tim da su procenti možda nešto različiti, ali to ne menja suštinu. Što se tiče faktora bitnih za uspešnu trudnoću i preporuka lekara za „rešavanje“ neplodnosti, oni su univerzalni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.