Top-forma u trudnoći (1)

Trudni ste, ili ste rešili da ostanete u drugom stanju. Želite da i u trudnoći budete u top-formi, aktivni kao i uvek. Ugojićete se, to znate, ali ne želite da se ugojite više nego što je potrebno; pored toga, želite da, koliko god je to moguće, uživate u svih devet meseci trudnoće i da je podnesete što lakše. Evo nekih saveta kako to da učinite.

Zaboravite na ono „bapsko“ da u trudnoći treba da jedete za dvoje. Kad je o kalorijama reč, treba da unosite malo više nego ranije – hranite sebe i jedno veoma malo stvorenje, a ne sebe i još jednu odraslu osobu. Treba da unosite namirnice bogate mineralima i vitaminima kako bi i dete koje nosite dobilo ove neophodne materije; potrebno je i da unosite što više tečnosti – oko dva litra dnevno – jer će vašem telu biti potrebna veća količina vode. Potrebni su vam sveže voće i povrće, mlečni proizvodi i žitarice (svakodnevno), kao i meso, riba, mahunarke, orasi i jaja (jednom nedeljno). Od tečnosti, dobre su mineralne vode sa visokim sadržajem kalcijuma, magnezijuma i sulfata, a malim sadržajem natrijuma; dobri su i voćni sokovi i nezaslađeni čajevi.

Magnezijum je, između ostalog, bitan za razvoj kostiju, rad mišića i centralnog nervnog sistema. Prvi znak da vam nedostaje magnezijum su grčevi u listovima. Ukoliko taj nedostatak ne nadoknadite, može doći do prevremenih kontrakcija. Magnezijuma ima u mnogim namirnicama; dovoljno je da vam ishrana bude raznovrsna, pa da unesete potrebne količine.

Još jedna važna materija je folna kiselina. Nedostatak folne kiseline može da dovede i do toga da se placenta ne smesti u sluzokožu materice. U tom slučaju, embrion neće biti dovoljno zaštićen, pa se može desiti da rodite bolesno dete. Folne kiseline ima u zelenoj salati, proizvodima od žitarica, jajima i koštunjavom voću. U prvim nedeljama trudnoće osećate se pospano i umorno? Moguće je da vam nedostaju folna kiselina i gvožđe (gvožđa ima u mesu, proizvodima od žitarica, mahunarkama i povrću; možete uzimati i sokove bogate vitaminom C, jer ovaj vitamin potpomaže korišćenje gvožđa).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.