Top-forma u trudnoći (2)

Čuvena mučnina: u toku trudnoće osećaju je dve od tri žene. Uzrok tome može da bude hormon trudnoće, a može i nizak nivo šećera u krvi. Ako mučninu osetite rano ujutro, odmah pojedite parče hleba ili tosta i popijte malo voćnog čaja; potom ostanite još malo u krevetu i mučnina će proći – podići će se nivo šećera u krvi. Da biste izbegli mučninu, bilo bi korisno da izbegavate kafu, crni čaj, veoma začinjena jela i masnu hranu. Uzimajte nekoliko manjih obroka raspoređenih tokom celog dana – tako ćete imati konstantan nivo šećera u krvi, a i želudac će vam biti rasterećen. Prilikom mučnine pomaže i žvakanje šargarepe ili bundevinog semena.

Trudnoća vam može usporiti varenje; dobro bi bilo da ga pospešite. To ćete najlakše učiniti balastnim materijama (sveže voće i povrće, musli, žitarice), unošenjem dosta tečnosti i kretanjem. U poslednjim nedeljama trudnoće pomoći će ako jednom dnevno uzmete musli uz malo lanenog semena; pomaže i mlečni šećer, a pomaže i čaša vode sat vremena pre doručka. Izbegavajte laksative – mogu izazvati kontrakcije.

Još jedna česta, a neprijatna pojava krajem trudnoće jesu natečene noge. To je hormonski uslovljeno; telo se priprema na gubitak krvi na porođaju, pa se zato crpi voda iz tkiva, da bi kroz organizam cirkulisalo dovoljno tečnosti. Pomoći će ako držite noge podignute, naročito uveče; dobro bi bilo i da smanjite unos soli i natrijuma.

Problemi sa gorušicom? To je takođe česta pojava u trudnoći; i prilikom gorušice pomaže ako jedete nekoliko manjih obroka raspoređenih tokom dana; pomaže i magnezijum, kao i jedna šolja mleka dnevno (otklanja povećanu kiselinu u želucu). Najbrži lek protiv gorušice je da sažvaćete parče hleba od integralnog brašna ili jedan lešnik.

Poslednji savet za top-formu i dobro zdravlje u trudnoći: krećite se što više! Šetnja, gimnastika, joga i plivanje su idealne aktivnosti tokom trudnoće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.