U trendu

Trudnice sa dijabetesom – rizici

Prema novom istraživanju, rizik od rađanja bebe sa defektom kod trudnica sa dijabetesom četiri puta je veći u odnosu na žene bez dijabetesa.
Istraživači kažu da je povećani rizik povezan sa nivoima glukoze u krvi kod trudnica sa dijabetesom, pa im zbog toga treba posvetiti dodatnu pažnju tokom trudnoće, kako bi se povećale šanse za rađanje zdravog deteta.
Istraživači su ispitali podatke 401.149 trudnica, od kojih je 1.677 imalo dijabetes. Analiza je pokazala da rizik od rađanja deteta sa defektom, poznatim kao kongenitalna anomalija, kod žena sa dijabetesom iznosi 7% u poređenju sa prosekom od 2% kod žena koje nemaju dijabetes.
Kontrola šećera u krvi
Prethodna istraživanja su pokazala da dijabetes povećava šanse za postojanje urođenih defekata, ali je ovo istraživanje prvo koje samerava uticaj nivoa glukoze i rizik.
Postojeće smernice naglašavaju potrebu za specijalističkom zaštitom žena sa dijabetesom pre nego što zatrudne. To uključuje savete o uspostavljanju dobre i redovne kontrole nad nivoima glukoze u krvi pre začeća, kao i upozorenje o opasnostima neplanirane trudnoće.
Ženama bi takođe trebalo da se kaže da se rizik od pobačaja, kongenitalne anomalije i neonatalne smrti može smanjiti, ali ne i potpuno eliminisati.
Ženama sa dijabetesom koje planiraju da zatrudne, savetuje se da dugoročno vode računa o tome da im nivo glukoze u krvi bude ispod 6,1%. Istraživanje je pokazalo da na ovom nivou rizik od urođenih defekta iznosi oko 2%, dok rizik kod žena sa 12,5% glukoze u krvi iznosi 16,6%.
Priprema za trudnoću
Sve mlade žene sa dijabetesom trebalo bi da budu upoznate sa pripremom za trudnoću i da kontaktiraju svog lekara što je pre moguće ako razmišljaju o trudnoći.
Dobra vest je da se uz stručnu pomoć pre i za vreme trudnoće uz kontrolu nivoa glukoze u krvi, može smanjiti rizik od urođenih defekata kod beba.
Stručnjaci se slažu da je ovo istraživanje pokazalo da iako žene sa dijabetesom nose veći rizik od rađanja beba sa defektom, pružanjem dodatne nege, ovaj rizik se može smanjiti.
Napomena
Ginekolozima su još od ranije poznati rizici koje nosi dijabetes kod trudnica, ali to nisu razlozi da ove žene odustanu od dece.
Navedeno istraživanje samo potvrđuje pravilo da žene (devojke) sa dijabetisom treba da vode više računa nego ostale žene o svom zdravlju (i nivou šećera) pre nego što planiraju trudnoću i sve vreme tokom trudnoće.
Ukoliko se žene sa dijabetesom pridržavaju saveta lekara, velika je verovatnoća da će uspešno zatrudneti, izneti trudnoću i roditi zdravo dete bez komplikacija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar