najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Trudnoća kao “zarazna pojava”

Vaša najbolja prijateljica je u drugom stanju. Dok sedite na kafici, veselo vam kaže da su i dve njene koleginice s posla takođe trudne – sve tri zatrudnele su u roku od mesec-dva jedna nakon druge. Šef zabrinuto posmatra ostatak ženskog osoblja, pitajući se je li to neka zarazna bolest, i šta će da radi kad mu sve službenice odu na trudničko bolovanje. O čemu se radi?

Radi se o tome da svaka žena, bar podsvesno, želi da rodi dete (da, čak i one koje se zaklinju da to ne žele i da se to njima neće desiti). Ako se u njihovom okruženju (posao, prijatelji, rodbina) nađe trudnica – naročito sva vesela i ustreptala zbog predstojećeg rođenja – to je veoma snažan podsticaj. Nema veze da li ste svesne tog podsticaja ili niste: primitivni deo vašeg mozga primio je poruku da je okolina bezbedna za razmnožavanje i delovaće u skladu sa tom porukom (ne brinite, nećete tek tako zatrudneti, ali će vam se povećati seksualni nagon, a počećete i da se češće smeškate na prizor trudnice ili bebe i da, makar u dokolici, zamišljate kako bi to izgledalo da i vi imate svoju bebicu).

Na koga će najjače delovati ovaj podsticaj? Na one žene koje su svesne svoje želje za detetom. Naime, one dete povezuju sa nečim lepim, sa nečim što će ih usrećiti, i zato prisustvo trudnice koja blista od sreće (pored toga, negde u petom mesecu trudnoće, koža je nežnija nego ikad, a kosa blistava i svilenkasta, što su osobine koje bi svaka žena poželela) deluje veoma snažno.

Ipak, za one muškarce koji posle svega navedenog misle da je način da ubede svoju dragu da zatrudni taj da je odvedu pred neku trudnicu – oprez: ukoliko žena, ma iz kog razloga, oseća otpor prema trudnoći, neće vam mnogo pomoći to što ste je uhvatili za ruku i odveli trudnoj prijateljici – verovatnije je da će da pomisli kako joj dajete nimalo suptilan signal koji ona u tom trenutku ne želi, pa će se i njen otpor prema rađanju povećati.

Za kraj: ako se naša prvobitna priča – trudna prijateljica sa trudnim koleginicama – odnosi i na vas, i ako ste poželele da i same rodite dete: samo napred. Želimo vam svaku sreću.

4 komentara
 1. veronika

  Samo nemojte da kukate kad Vas druga polovina napusti i ode sa drugom ..to se stalno dešava..petlovi vole sve kokice, jaje ih ne zanima..

 2. Uros

  Niko nikad nije dao božansku prirodu samo muškarcima. Ne možete da začnete novi život bez muškaraca. Sve ostalo je dobro rečeno.

 3. Dejan Dragaš

  Nije to zarazna pojava, to je nešto sasvim normalno i lepo. To što pojedini šefovi gledaju na to kao nešto nenormalno, to je njihov problem.

 4. Olivera Obradovi'

  Drage moje, igrom slučaja sam i sama u blaženom stanju u svojoj 35. godini i zaista je blažen osećaj da pod vašim srcem kuca još jedno malo srce. U svim religijama božansku prirodu pripisuju muškarcu, zaboravljajući na žensko lice božanstva. Mi smo te koje začinju život u svom krilu, koje daju život životu, i to nam daje snagu i lepotu boginja. To je taj stvaralački kod koji je usađen duboko negde u moždini našeg bića, to je taj divni poriv za produžetkom sebe u drugome, ko će nastaviti našu promisao i trajati kroz vekove, udahnjujući sebe u naredna kolena, i telom, i mišlju, i duhom svojim. Božanstveno!!!
  Naklonimo se pred veličanstvom života i rađajmo, moje dame!

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike