Uobičajene neprijatnosti tokom trudnoće

Znate da će vam tokom trudnoće porasti stomak i da ćete se osećati bolesno ili umorno, ali možda niste toliko svesni drugih čudnih fizičkih promena na koje ne možete mnogo da utičete. Ne dozvolite da vas nešto spreči da sa lekarom (ginekologom) porazgovarate o neobičnim simptomima. Bitno je da on zna sve što vam se dešava, kako bi utvrdio da li doživljavate tipične simptome trudnoće ili je u pitanju nešto što je potencijalno problematično.
Navodimo sedam neprijatnih, ali sasvim uobičajenih simptoma koje mnoge trudnice doživljvaju, kao i savete o tome kako ih izbeći.
1. Gasovi
Hormonske promene koje dolaze tokom trudnoće mogu usporiti gastrointestinalni trakt, što izaziva gasove i nadimanje kod skoro svake trudnice. Možda nećete biti u mogućnosti da uradite mnogo povodom toga jer tokom trudnoće nemate istu kontrolu nad svojim mišićima, a kako materica raste, ona vrši pritisak na stomak.
Mećutim, možete probati da ne unosite namirnice koje najčešće izazivaju gasove, kao što su gazirana pića, pasulj, karfiol, suvo voće i drugo.
2. Nekontrolisano mokrenje
Možda ste čuli priče o tome kako se trudnica slučajno umokrila nakon što je kinula dok je stajala među prijateljima ili kolegama. Većina trudnica koje imaju inkontinencije, tj. nevoljno curenje urina zbog kašljanja, kijanja ili smejanja, zapravo izgube samo nekoliko kapi, ali se ipak mogu osetiti neprijatno.
Mnogi lekari preporučuju da žene nose uloške za trudnice tokom poslednjih nekoliko meseci trudnoće, jer se tada inkontinecija češće javlja. Redovni odlasci u toalet takođe mogu pomoći. Najbolja stvar koju možete uraditi povodom ovog problema jesu redovne vežbe za karlicu i žene bi trebalo da ih rade i pre trudnoće kako bi ojačale ovaj mišić.
3. Dlake na neželjenim mestima
Hormoni mogu biti odgovorni što vaša kosa izgleda bujnije tokom trudnoće, ali to je dobro samo ako su u pitanju dlake na glavi, ali ne na licu ili stomaku. Dlake na neželjenim mestima mogu biti neprijatne, ali treba imati u vidu da je to privremeni problem zbog hormona, pa ne bi trebalo previše da brinete.
Ako vam smetaju, ne postoji razlog da ne uklonite neželjene dlake depilacijom, ali treba paziti jer je tokom trudnoće vaša koža osetljivija, pa može doći do iritacije. Proverite da li je bezbedno koristiti određeni preparat za depilaciju tokom trudnoće. A možete se opustiti i ignorisati neželjene dlake, jer imate dobar izgovor, a i nije tako jednostavno depilirati se sa velikim stomakom.
4. Mirisi i sekret
Neke žene razviju jače čulo mirisa tokom trudnoće. Mnoge trudnice razviju averziju prema jakim mirisima hrane, kao što su živinsko meso ili morski plodovi. Manji procenat žena počinje da oseća i svoj miris, što može biti neprijatno. Sasvim je normalno da tokom trudnoće dođe do povećanja vaginalnog sekreta, a to je ujedno i prirodni način koji sprečava da infekcija dođe do matrice. Nemojte pasti u iskušenje da to operete parfimisanim sapunom ili gelom, jer tako možete poremetiti ravnotežu hormona.
Međutim, ako je vaš sekret tamne boje i ima čudan miris, onda je moguće da je u pitanju infekcija, zbog čega bi trebalo da kontaktirate lekara.
5. Hemoroidi
Hemoroidi su prilično uobičajena pojava kada ste trudni. Oni često prate zatvor, što je takođe veoma česta pojava tokom trudnoće. Nevolje sa hemoroidima počinju sa svrabom i izazivaju nelagodnost i bol prilikom odlaska u toalet. Iako mogu biti naporni, treba znati da nisu ozbiljni i da se lako leče uz pomoć krema, samo treba proveriti da li je proizvod bezbedan za korišćenje tokom trudnoće.
Ako imate hemoroide, potrebno vam je dosta tečnosti, tečne hrane i vlakana iz ishrane.
6. Bubuljice
Bubuljice su česta pojava, naročito u toku tri prva meseca trudnoće, zbog dodatnih hormona koji prolaze kroz vaš sistem.
Posavetujte se sa lekarom pre nego što počnete da koristite neko sredstvo protiv bubuljica, jer postoje neki proizvodi koji nisu pogodni za upotrebu tokom trudnoće.
7. Intimni problemi
Dobijanje na težini i druge fizičke promene mogu učiniti da se osećate manje privlačno pred partnerom, što može dovesti do problema u komunikaciji i intimnosti.
Neke žene se osećaju neprijatno i nelagodno, iako mnogi muškarci smatraju da su njihove partnerke izuzetno atraktivnog izgleda tokom trudnoće. O tome porazgovarajte sa suprugom i trudite se oboje.
Zaključak
Prijatelji i porodica možda ne mogu uvek biti prave osobe kojima ćete se požaliti ako imate neke neprijatnosti tokom trudnoće i zato treba porazgovarati sa lekarom ili ginekologom, jer oni neće misliti da trošite njihovo vreme, a osim toga, mogu utvrditi da li se radi o „normalnim problemima“ ili o potencijalno ozbiljnim problemima.
Mnogi simptomi koji dolaze sa trudnoćom mogu biti veoma neprijatni, ali ako znate da je to normalno i da su tu samo privremeno, lakše ćete ih podneti.

Ostavite komentar