U trendu

Upozorenje za sve koji uzimaju vijagru: Raste rizik od 1 zdravstvenog problema

Naučnici nakon sprovede studije upozorili da redovno uzimanje lekova poput vijagre ili cijalisa značajno povećava rizik od problema sa vidom!

Srpski urolog prof. dr Aleksandar Milošević je nedavno upozorio da muškarci u Srbiji već u srednjoj školi počinju da uzimaju vijagru, u želji da se dokažu u krevetu.

Imajući to u vidu, još više zabrinjavaju podaci nove studije objavljene u stručnom časopisu „JAMA oftalmolodži“, koji su pokazali da upotreba inhibitora fosfodiesteraze tipa pet može značajno da poveća rizik od problema sa vidom.

Kada se kaže inhibitori fosfodiesteraze to većini nas laika ne znači ništa, ali reč je o lekovima poput vijagre, levitre, cijalisa i drugim lekovima za potenciju. Istraživanje je pokazalo da upotreba ovih lekova za 85 odsto povećava rizik od odvajanje mrežnjače, retinalne vaskularne okluzije i ishemijske optičke neuropatije, a sva tri ova stanja mogu da dovedu do slepila.

Za potrebe studije, naučnici sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji su napravili bazu podataka 213.033 muškarca koji su redovno uzimali ove vrste lekova od početka 2006. do kraja 2020. godine. Zatim su uporedili zdravstvene probleme tih muškaraca sa 4.584 drugih koji nisu redovno uzimali ove lekove, nakon čega su došli do pomenutih rezultata.

Ipak, stručnjaci napominju da je reč o opservacionoj studiji koja može da dokaže vezu između ovih lekova i očnih problema, ali ne dokazuje i da su to dve stvari uzročno-posledično povezane. S druge strane, napominju i da na ovu vrstu lekova ne treba gledati kao na „bezazlene bombonice“, kao i da ukoliko imate problema sa erektilnom disfunkcijom ili bilo čim drugim, odete kod lekara umesto da se sami „lečite“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar