U trendu

Uspešna transplantacija penisa

Nedavno je „BBC News“ objavio vest da će prvi put jedan muškarac posle transplantacije penisa – postati otac. Potvrđeno je da je dvadesetjednogodišnja devojka iz Južne Afrike trudna već četiri meseca. Ništa ne bi bilo čudno da nad njenim momkom, sa kojim je ostala trudna, u decembru 2014. godine nije izvršena „neobična“ operacija.

Ovu informaciju u javnost je nedavno izneo hirurg Van der Merve, koji je sa svojom ekipom decembra meseca kod pomenutog pacijenta izvršio operaciju transplantacije penisa. Ime pacijenta drži se u tajnosti, kako u sredini ne bi došlo do negativnog tumačenja pomenute operacije i trudnoće.

Hirurg Van der Merve veoma je zadovoljan kako je operacija protekla i kako se pacijent oporavio. Samim tim što je devojka ostala trudna, a pacijent će postati otac – transplantacija je uspela.

U izjavi hirurga iznete su i činjenice o veoma komplikovanom hirurškom postupku. Pre operacije pacijent je izgubio veći deo penisa usled lošeg i nestručno urađenog obrezivanja.

Operacijom je izvršena transplantacija penisa, a sama hirurška intervencija trajala je više od devet sati. Operacija je sama po sebi komplikovana, pošto je bilo potrebno povezati veliki broj sitnih mišićnih vlakana, krvnih sudova i nerava. Sama operacija i postoperativni tok protekli su veoma dobro, tako da se pacijent oseća potpuno zdravo. Nije bilo nikakvih komplikacija, infekcija niti odbacivanja stranog tkiva.

Ova vest ohrabruje. To je još jedan dokaz da će se u budućnosti vršiti i najkomplikovanije hirurške intervencije i transplantacije organa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar