U trendu

Uticaj lekova na plodnost žena

Štetnost raznoraznih lekova nije novost, ali uvek je pitanje da li je korist lekova veća od eventualnih komplikacija. Precizno definisanje štetnosti svih lekova nije poznato, mada na deklaracijama uvek piše koje su nuspojave. Pacijenti često malo znaju o pozitivnim efektima lekova i preparata, a još manje o njihovim štetnim uticajima. O štetnosti nekog leka saznajemo uglavnom od lekara i kada je već kasno.

Istraživanjem lekova koje žene redovno koriste, za manje bolove u krstima ili leđima, došlo se do otkrića da pojedini od njih utiču na plodnost. Nesteroidni antiinflamatorni lekovi mogu ozbiljno ugroziti plodnost žena ometanjem ovulacije i smanjenjem nivoa ženskog hormona progesterona.

Istraživači su pregledali 39 žena koje su zbog bolova u leđima koristile makar jedan od tri nesteroidna antiinflamatorna leka: diklofenak, etorikoksib, naproken, a jednoj grupi davan je „lažni“ lek, placebo.

Pre početka tretmana, svaka žena išla je na ultrazvuk da bi se proverila veličina jajnika i stanje folikula zbog ovulacije. Takođe, meren je i nivo progesterona (hormona od najveće važnosti za ovulaciju i oplodnju jajne ćelije).

Početak tretmana bio je kod svih žena 10 dana posle menstrualnog ciklusa, kada je folikul razvijen i spreman za ispuštanje jajeta za oplodnju. Posle 10 dana tretmana lekovima, ponovo je svim ženama urađen ultrazvuk da bi se proverili efekti tretmana.

Rezultati su bili šokantni, jer je proces ovulacije bio vrlo mali skoro kod svih žena. Ženama koje su uzimale diklofenak, ovulacija je bila smanjena za neverovatnih 93%, dok je usled uzimanja naproksena i etorikoksiba, ovulacija smanjena za 75%. I nivo hormona progesterona bio je previše nizak. Kod jedne trećine žena razvila se i cista. Posle prestanka uzimanja ovih lekova, sve žene su sledećeg meseca imale normalnu ovulaciju posle menstrualnog ciklusa.

Iako su uočene posledice kratkoročne, nalazi ističu štetnost nesteroidnih antiinflamatornih lekova na plodnost, pa su rezultati alarmantni. Na osnovu dobijenih rezultata, mogu se razviti nove metode hitne kontracepcije, ali na tome tek treba raditi.

Primećeno je da je dosta žena u menopauzi koristilo nesteroidne antiinflamatorne lekove, mada su reumatolozi uočili i sve veći broj mladih žena koje koriste ove lekove.

Studija podseća da svi moramo biti upoznati sa mogućim neželjenim efektima lekova pre nego što počnemo da ih koristimo.

Rezultati studije za sada su preliminarni, jer nije završen ceo proces proučavanja podataka pre objavljivanja u nekom zvaničnom medicinskom časopisu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.