U trendu

Uzroci muškog steriliteta

Bračni sterilitet u 25% slučajeva nastaje kao posledica nedovoljnog broja spermatozoida u ejakulatu muškarca.

Poznati uzroci muškog steriliteta posledica su poremećaja funkcije testisa, poremećaja transporta sperme, ili poremećaja funcije moždanih struktura (hipofize i hipotalamusa), čija je normalna funkcija neophodna za normalan rad testisa.

Pa ipak, kod gotovo 50% pacijenata etiologija muškog steriliteta nije jasna. Osnovni test za procenu stanja spermatozoida je tzv. spermogram, u kome se procenjuje broj spermatozoida na ml, oblik i izgled spermatozoida i njihova pokretljivost.

Spermogram zdravog muškarca trebalo bi da ima više od 48 miliona spermatozoida na ml, sa više od 63% pokretnih i sa više od 12% onih koji imaju normalnu morfologiju. Smanjena mogućnost za oplodnju postoji kod onih muškaraca koji imaju manje od 13 miliona spermatozoida po ml, sa manje od 32% pokretnih i manje od 9% normalnog izgleda. Tako se rezultat definiše kao azoospermija (odsustvo spermatozoida) ili oligospermija (smanjen broj spermatozoida).

Ispitivanje hormona muškaraca sprovodi se nakon pregleda sperme. Testosteron je osnovni muški hormon koji luče testisi i može biti smanjen ukoliko je oštećeno tkivo testisa ili ukoliko hipofiza ili hipotalamus ne luče dovoljno hormona (FSH i LH) koji su neophodni za normalan rad testisa.

Stečeni poremećaji u funkciji testisa mogu se odlikovati time što je oštećen spermogram, a nivo testosterona je u normalnim granicama. Takve abnormalnosti mogu biti posledica virusnih infekcija (najčešće zauške) ili druge infekcije kao što su tuberkuloza ili seksualno prenosive bolesti.

Pojedini lekovi za lečenja maligniteta veoma su štetni za spermatozoide. Zloupotreba muških hormona radi jačanja muskulature takođe nepovoljno deluje na spermatozoide. Oštećenje spermatozoida nastaje kod onih muškaraca koji nemaju spuštene testise u skrotum, već ostaju u trbuhu, gde na njih nepovoljno deluje lokalna temperatura. Radi definisanja lokalnog i hormonskog statusa, neophodni su pregledi endokrinologa i urologa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.